Πολιτική

Θέμα Τσάμηδων;

Θέμα Τσάμηδων;

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Nikos Dendias

Εν μέσω των χθεσινών αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων, της αλαζονικής αδιαλλαξίας Ερντογκάν και της κινητοποίησης της ελληνικής διπλωματίας στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora, η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας έθεσε ζήτημα αποζημιώσεως των Τσάμηδων, το οποίο ελάχιστοι εντόπισαν και ανέδειξαν.

Εν μέσω των χθεσινών αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων, της αλαζονικής αδιαλλαξίας Ερντογκάν και της κινητοποίησης της ελληνικής διπλωματίας στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora, η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας έθεσε ζήτημα αποζημιώσεως των Τσάμηδων, το οποίο ελάχιστοι εντόπισαν και ανέδειξαν. Η ελληνική πλευρά κινητοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να αναχαιτίσει τις απαιτήσεις της Αλβανίας.

Οι Τσάμηδες είναι απόγονοι πληθυσμιακού υποσυνόλου στη γειτονική χώρα και εγείρουν θέματα αποζημιώσεως για τις περιουσίες που απώλεσαν κατά την εκδίωξη που υπέστησαν. Η σημερινή πολιτική ηγεσία της Αλβανίας έθεσε θέμα αποζημιώσεως στην ελληνική κυβέρνηση, κινούμενη ουσιαστικά από εσωτερικές πιέσεις που τις ασκούνται. Με αυτόν τον τρόπο, επεχείρησε να «εξάγει» τις εσωτερικές εντάσεις προς την πλευρά της Ελλάδας, η οποία ήταν απασχολημένη με την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων και της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας βρήκε τον αναγκαίο χρόνο και τρόπο για την αντιμετώπιση του ζητήματος αναφορικά με τους αλβανόφωνους που υπέστησαν εκδίωξη από την Ελλάδα και, κυρίως, από την Θεσπρωτία, εκδίωξη ο οποία αποδίδεται στο ρόλο που σημαντικός αριθμός Τσάμηδων διαδραμάτισαν στο πλευρό της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της ιταλικής εισβολής και κατοχής.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έσπευσε να αποκαλέσει το θέμα ως «ανύπαρκτο». Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε, μάλιστα, ένα περαιτέρω βήμα υπενθυμίζοντας στους Αλβανούς ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της άσκησης veto στην ευρωενωσιακή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Η επιτυχία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ασφαλώς αναμφισβήτητη, αν και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η απειλή ασκήσεως veto, η οποία μαρτυρά νευρικότητα και αποτελεί μορφή ασύμμετρης αντίδρασης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments