Διεθνή

Ρώσοι ολιγάρχες: Το αντάλλαγμα που ζητά η Δύση για άρση κυρώσεων

Ρώσοι ολιγάρχες: Το αντάλλαγμα που ζητά η Δύση για άρση κυρώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: reporter.gr

Ρώσοι ολιγάρχες: Η Δύση δίνει ένα πολύ μεγάλο "τυράκι" στους Ρώσους ολιγάρχες αν δώσουν λεφτά στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι Ρώσοι ολιγάρχες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς η περιουσία τους παραμένει παγωμένη.  Δυτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την άρση των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών, υπό τον όρο ότι οι τελευταίοι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μεταδίδει το Associated Press.

Το θέμα τέθηκε από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών του Καναδά σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G-7 στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα. Η Κρίστια Φρίλαντ έθεσε το θέμα αφού πρώτα της μίλησαν σχετικά οι Ρώσοι ολιγάρχες, ανέφερε αξιωματούχος στο Associated Press. Η Καναδή υπουργός γνωρίζει Ρώσους ολιγάρχες από την εποχή που ήταν δημοσιογράφος στη Μόσχα.

Δεν το απορρίπτουν οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η ουκρανική πλευρά γνωρίζει για τις συζητήσεις. Ο ίδιος σημείωσε πως μια τέτοια συμφωνία θα ήταν προς το συμφέρον της Δύσης αφού θα σήμαινε την απομάκρυνση των Ρώσων ολιγαρχών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν χρήματα για την Ουκρανία.

«Δεν θα μιλούσαμε αν δεν υπήρχε κάποια σύμφωνη γνώμη από την πλευρά των Ουκρανών» είπε ο αξιωματούχος. «Πρέπει να ξέρουμε ότι λειτουργεί και για αυτούς». Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να κάνουν δηλώσεις για τις συζητήσεις της G-7.

Σχετικά με την πρόταση

Η πρόταση τέθηκε στο πλαίσιο της παροχής πρόσθετων χρημάτων στην Ουκρανία και του τρόπου με τον οποίο «παγωμένα» κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή κεφαλαίων. Αυτή τη στιγμή, είναι απλώς μια ιδέα, ανέφερε ο αξιωματούχος, όμως το ενδιαφέρον των δυτικών υπάρχει. Η πρόταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση ενός νομικού εμποδίου για τις Αρχές σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου είναι δύσκολη η δήμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Με το να εγκαταλείψουν οικειοθελώς ένα μερίδιο της περιουσίας τους στο εξωτερικό, οι ολιγάρχες θα έσωζαν τις δυτικές κυβερνήσεις από την πιθανή αμηχανία να απορριφθούν από τα δικαστήρια. Ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις για τους δεσμούς του με τον Πούτιν, είπε ότι τα καθαρά έσοδα από την πώληση της Τσέλσι θα δοθούν στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. H συμφωνία για την πώληση του ποδοσφαιρικού συλλόγου έχει καθυστερήσει, καθώς η βρετανική κυβέρνηση φροντίζει ώστε ο Αμπράμοβιτς να μην επωφεληθεί από την αναγκαστική πώληση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments