Διεθνή

Κουλέμπα: Η Ουκρανία βαρέθηκε «ειδικές λύσεις» και ξεχωριστά μοντέλα για την ένταξή της στην ΕΕ

Κουλέμπα: Η Ουκρανία βαρέθηκε «ειδικές λύσεις» και ξεχωριστά μοντέλα για την ένταξή της στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Στη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια σαφή νομική επιβεβαίωση ότι είναι μέρος του σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Η Ουκρανία έχει βαρεθεί με «ειδικές λύσεις» και ξεχωριστά μοντέλα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει πλήρη ένταξη, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αυτόν τον μήνα τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα δημιουργούσε μια νέα δομή που θα επέτρεπε στενότερη συνεργασία με χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε μια σαφή νομική επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία είναι μέρος του σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μια τέτοια επιβεβαίωση θα ήταν η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφίου», είπε ο Κουλέμπα μετά από συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό τoυ Κατρίν Κολονά στο Κίεβο.

Η Γαλλία προσπάθησε να καθησυχάσει το Κίεβο ότι μια πρωτοβουλία για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ του μπλοκ και των επίδοξων μελών δεν θα αντικαταστήσει τις προσπάθειές τους για ένταξη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος , ο οποίος είχε συνάντηση με την Κολονά αργότερα, είπε ότι το Κίεβο βασιζόταν στη γαλλική υποστήριξη για την παραχώρηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψηφίου για την ΕΕ, ανέφερε το γραφείο Τύπου του προέδρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, θα δώσει τη γνώμη της για το αίτημα υποψηφιότητας της Ουκρανίας τον Ιούνιο. 

Ακόμη και αν εγκριθεί, η διαδικασία διαρκεί αρκετά χρόνια και μπορεί να ασκηθεί βέτο από οποιοδήποτε κράτος μέλος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments