Πολιτική

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρμεντ: Καταδικάζει την κατάσχεση των δυο πλοίων από το Ιράν

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρμεντ: Καταδικάζει την κατάσχεση των δυο πλοίων από το Ιράν
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ στέκονται με την Ελλάδα απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη - όπως τη χαρακτηρίζει - κατάσχεση

Ανακοίνωση καταδίκη της κατάληψης των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπαρτμεντ σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο ομόλογός του των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται: «Η συνεχής παρενόχληση πλοίων και η παρεμβολή στα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας είναι μια απειλή για την ναυτική ασφάλεια και τη διεθνή οικονομία». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ στέκονται με την Ελλάδα «απέναντι σε αυτή την άδικαιολόγητη κατάσχεση».

Σημειώνεται πως Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες έχουν ζητήσει άμεσα την απελευθέρωση των κατειλημμένων πλοίων, του εμπορεύματος και του πληρώματός τους.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή Κόλπου, η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, και οι επισκέψεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται επίσης πως το υπουργείο Ναυτιλίας προέβη πριν μερικές ώρες σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

«H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Όπως είπε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments