Ελλάδα

ΑΠΘ: Εισβολή φοιτητών στην Πρυτανεία – Έντονοι διάλογοι πρύτανη και φοιτητών

ΑΠΘ: Εισβολή φοιτητών στην Πρυτανεία  – Έντονοι διάλογοι πρύτανη και φοιτητών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Οι φοιτητές ζήτησαν να παρέμβουν στη διάρκεια της επόμενης συγκλήτου για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, με τον πρύτανη να απαντά ότι θα γίνουν δεκτοί εκπρόσωποί τους

Στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, συγκεντρώθηκαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ και χτυπώντας με σφυριά τους μεντεσέδες καγκελόπορτας, μεταξύ του 6ου και 7ου ορόφου, ζητούσαν επιτακτικά να εισέλθουν στα γραφεία της πρυτανείας και της Συγκλήτου, στον 7ο.

Οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί αρχικά έξω από το κτίριο διοίκησης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία της αστυνομίας στο campus του ΑΠΘ, τη σύλληψη δύο συμφοιτητών τους στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, καθώς και για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος στο αίτημα των φοιτητών για συνάντηση είχαν προτείνει να ανέβει στα γραφεία αντιπροσωπεία τεσσάρων φοιτητών, κάτι το οποίο απορρίφθηκε και ανέβηκαν όλοι μαζί από τις σκάλες.

Μετά από κάποια ώρα ο πρύτανης και αντιπρυτάνεις βγήκαν στην πόρτα και συνομίλησαν με τους φοιτητές, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν γράφοντας στους τοίχους στο φουαγιέ του κτιρίου διοίκησης συνθήματα κατά των πρύτανη, της Συγκλήτου του ΑΠΘ και της κυβέρνησης.

Οι διάλογοι πρύτανη – φοιτητών

Σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes, ο πρύτανης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των φοιτητών ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την επιχειρησιακή στρατηγική της αστυνομίας, παραπέμποντας τους στην αστυνομία σχετικά με τους τραυματισμούς φοιτητών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών. Ο κ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε εάν καταδικάζει τους τραυματισμούς, απαντώντας ότι καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται:

«Το γκρέμισμα της βιβλιοθήκης το δέχεστε εσείς;», ρώτησε τους φοιτητές ο πρύτανης με τους ίδιους να απαντούν ότι η ζωή των φοιτητών έχει μεγαλύτερη αξία από τα ντουβάρια.

Επιπλέον, οι φοιτητές υποστήριξαν ότι λόγω της παρουσίας της αστυνομίας και της ασφάλειας στους χώρους του πανεπιστημίου, αλλά και λόγω των χημικών που έπεσαν το τελευταίο διάστημα, φοβούνται να έρθουν στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε σχετικά πως σχεδόν όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου αυτήν την ώρα είναι γεμάτα φοιτητές και τα μαθήματα γίνονται κανονικά.

Στη συνέχεια οι φοιτητές ζητούσαν από τον πρύτανη να ταχθεί αρνητικά στο νέο νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και στο νόμο Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως. Ο κ. Παπαϊωάννου ρωτούσε σε ποια σημεία διαφωνούν οι φοιτητές, με τους ίδιους να λένε, «με όλα».

Ο διάλογος του πρύτανη με τους φοιτητές συνεχίστηκε, με τον κ. Παπαιωάννου να υποστηρίζει ότι η κοινωνία λέει άλλα πράγματα για το πανεπιστήμιο και πως αυτό μπορεί να προκύψει και από μία δημοσκόπηση. Ανέφερε πως ποτέ δεν αρνήθηκε συναντήσεις με φοιτητές, ωστόσο -όπως είπε- αυτές πρέπει να γίνονται με τους εκπροσώπους των φοιτητών και όχι με 50 άτομα. «Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι ανεξάρτητοι και κάνουν ό,τι θέλουν. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να μιλήσουμε με εκπροσώπους. Με εκπροσώπους γίνεται συζήτηση, όχι με 50 άτομα», τόνισε.

Οι φοιτητές ζήτησαν να παρέμβουν στη διάρκεια της επόμενης συγκλήτου προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, τόσο για το νέο νόμο-πλαίσιο, όσο και για το θέμα της παρουσίας της αστυνομίας, με τον πρύτανη να απαντά ότι στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, θα γίνουν δεκτοί εκπρόσωποι τους.

Πληροφορίες από το GrTimes αναφέρουν ότι ο διάλογος κράτησε αρκετή ώρα στις σκάλες του 7ου ορόφου του κτιρίου διοίκησης, όπου είχε βγει ο κ. Παπαϊωάννου, με τους φοιτητές να αποδοκιμάζουν συχνά τον πρύτανη, φωνάζοντας συνθήματα τόσο εναντίον του, όσο και εναντίον της Αστυνομίας, αλλά και διακόπτοντας τον πολλές φορές όσο απαντούσε στα ερωτήματα τους.

Κατά την αποχώρησή τους φοιτητές ανάρτησαν ένα πανό στην πρόσοψη του κτιρίου διοίκησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments