Οικονομία

Κλιματιστικά επιδότηση: Έρχεται το σχέδιο «θερμοστάτης» για τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος

Κλιματιστικά επιδότηση: Έρχεται το σχέδιο «θερμοστάτης» για τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Κλιματιστικά επιδότηση: Σχέδιο για τη μείωση κατανάλωσης του ρεύματος επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο για τη μείωση κατανάλωσης του ρεύματος επεξεργάζεται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο bonus για νοικοκυριά. Το σχέδιο θα προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση σε φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις για λειτουργία των κλιματιστικών κατ’ ελάχιστον στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Πως θα γίνεται ο έλεγχος στους φορείς

Ο έλεγχος για την ανταπόκριση των φορέων στη σύσταση αυτή προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας ειδικά για τους θερινούς μήνες, θα γίνεται με σύγκριση του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους. Όταν, επομένως, θα διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί, σύμφωνα με την Καθημερινή, τότε οι φορές θα επιβραβεύονται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού. Στο σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά για περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού.

Επιδότηση ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ 

Δημοσιεύθηκε η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις τεχνικές λεπτομέρειες της επιδότησης ρεύματος και της επιστροφής έως 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Όσο για την πληρωμή στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι «πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων» με το οικονομικό επιτελείο να μιλά για πληρωμές μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.

Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments