Οικονομία

Ρεύμα επιδότηση: Πως θα επιστραφούν τα 600 ευρώ – Μείωση 11% στις τιμές

Ρεύμα επιδότηση: Πως θα επιστραφούν τα 600 ευρώ – Μείωση 11% στις τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Αρχείου

Ρεύμα επιδότηση: Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές προκειμένου να λάβουν αποζημίωση έως 600 ευρώ για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και επιστροφή αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ καθώς και πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές προκειμένου να λάβουν αποζημίωση έως 600 ευρώ για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.
  • Η αποζημίωση αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.
  • Η επιδότηση αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.
  • Τα ποσά της αποζημίωσης θα επιστρέφονται στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.
  • Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Μηνιαία μείωση 11% των λιανικών τιμών τον Απρίλιο

Η ενίσχυση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο είχε ως συνέπεια το μέσο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος να μειωθεί στη χώρα μας κατά 11% σε μηνιαία βάση, καθώς διαμορφώθηκε στα 21,04 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 23,61 τον Μάρτιο. Αυτό προκύπτει από τον μηνιαίο δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που εκπονούν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT, και καταγράφουν τις τιμές της κιλοβατώρας ανάμεσα σε νοικοκυριά 33 ευρωπαϊκών πόλεων.

Σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, για τον Απρίλιο η μέση τιμή του οικιακού ρεύματος στις 27 πόλεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. άγγιξε τα 27,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αρκετά ψηλότερα από την τιμή στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και με τον μέσο όρο για τις 33 πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα και ο οποίος για τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στα 26,45 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments