Διεθνή

Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι «δεν ήθελε να ακούσει» τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα εισβάλει

Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι «δεν ήθελε να ακούσει» τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα εισβάλει

Πηγή Φωτογραφίας: ecfr.eu

Πριν από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία για εβδομάδες συγκέντρωσε τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας εικασίες για το εάν ετοιμάζονταν ή όχι να εισβάλουν, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο αρνήθηκε

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ήθελε να ακούσει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που υποδείκνυαν  ότι η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δωρητές στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξής του στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Associated Press, είπε “τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ίσως υπερέβαλα”, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν στοιχεία που έδειχναν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να εισβάλει.

«Δεν υπήρχε αμφιβολία», συνέχισε ο Μπάιντεν. «Και ο Ζελένσκι δεν ήθελε να το ακούσει».

Πριν από την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία πέρασε εβδομάδες χτίζοντας τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας εικασίες για το εάν ετοιμάζονταν ή όχι να εισβάλουν, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Στα τέλη Ιανουαρίου, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πιθανό ο Πούτιν να εισβάλει σύντομα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι ο Ζελένσκι είχε πει στον Μπάιντεν να «ηρεμήσει τα μηνύματα» σχετικά με την εισβολή επειδή δημιουργούσε πανικό.

Τη Δευτέρα, η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν αποχαρακτήρισε ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική εισβολή σε μια προσπάθεια να πείσει τους δύσπιστους συμμάχους ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο να συμβεί.

Από την έναρξη του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας στην Ουκρανία , συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων όπλων.

Η Ουκρανία απέτρεψε με επιτυχία τις εισβολές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου και του Χάρκοβο, αλλά οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί εκ νέου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments