Nέα της αγοράς

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Attica Bank

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Attica Bank

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά το πράσινο φως από το Δ.Σ. της Attica Bank για το 5ετές σχέδιο, η Τράπεζα προχωρά στην υλοποίησή του, εστιάζοντας σε τρεις κεντρικούς πυλώνες

Για αρχές Ιουλίου προγραμματίζεται η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η οποία, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να περάσει η πλειοψηφία των μετοχών στον ιδιώτη επενδυτή. Μέτοχοι και διοίκηση που εκπροσωπούν το ιδιωτικό σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington, το ΤΧΣ και το ΕΦΚΑ, έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 426 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, εφόσον απαιτηθεί.

Ένας από τους παράγοντες που ίσως επηρεάσουν το τελικό ποσό σχετίζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον οίκο DBRS των τιτλοποιημένων δανείων της Attica Bank, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τυχόν νέες απαιτήσεις. Η σχετική άσκηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα, με το πόρισμα της αξιολόγησης να φτάνει στα χέρια της διοίκησης της Attica Bank μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Μετά την έγκριση της ΑΜΚ από τη γενική συνέλευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τιτλοποιημένων δανείων, η διοίκηση της Attica Bank θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου, η οποία, δεδομένων των διαδικασιών (ενημερωτικά δελτία, εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές κ.λπ.), αναμένεται προς τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους.

Μετά το πράσινο φως από το Δ.Σ. της Attica Bank για το 5ετές σχέδιο, η Τράπεζα προχωρά στην υλοποίησή του, εστιάζοντας σε τρεις κεντρικούς πυλώνες:

– Χρηματοδοτήσεις σε τομείς που επιφέρουν τη μεγαλύτερη απόδοση και ενέχουν τον μικρότερο κίνδυνο.

– Μείωση λειτουργικού κόστους και επαναπροσδιορισμό του προγράμματος επενδύσεων, ώστε να κατανέμονται οι αποσβέσεις στα αποτελέσματα χρήσης αποτελεσματικότερα.

– Έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ήδη, η Attica Bank ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με την αποχώρηση περισσότερων από 100 εργαζομένων της. Περιόρισε περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης και ενίσχυσε κατά 150 εκατ. ευρώ τις νέες χορηγήσεις, παρά τις αυξημένες αποπληρωμές που παρατηρούνται γενικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δημιούργησε ροή νέων χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω το δανειακό της χαρτοφυλάκιο μέσα στο 2022.

Παράλληλα, ξεκίνησε το πρόγραμμα πώλησης ανακτημένων ακινήτων, προκειμένου να απαλλαγεί από το κόστος διαχείρισής τους και να απελευθερωθούν κεφάλαια, ελαφρύνοντας τους κινδύνους του ενεργητικού (δείκτης RWA ή risk weighted assets). Τέλος, έτρεξε το έργο για την ορθή συλλογή και αποστολή όλων των απαιτούμενων δεδομένων τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί προς τον οίκο αξιολόγησης DBRS, προκειμένου να ληφθεί pre-rating για τα τρία από τα τέσσερα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments