Πολιτική

Το αμερικανικό μπλόκο Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Το αμερικανικό μπλόκο Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Από τη δική του επεκτατική οπτική γωνία θέασης, ο Ερντογάν σημαδεύει σωστά, αφού η Ελλάδα έχει επιτύχει πολύτιμες συμμαχίες, το τελευταίο κυρίως έτος.

Μέσα στον συνεχιζόμενο ορυμαγδό ανθελληνικών και απειλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, το κύριο σημείο, στο οποίο και επιμένει ιδιαίτερα, είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα. Από τη δική του επεκτατική οπτική γωνία θέασης, ο Ερντογάν σημαδεύει σωστά, αφού η Ελλάδα έχει επιτύχει πολύτιμες συμμαχίες, το τελευταίο κυρίως έτος.

Πράγματι, στα μάτια του Τούρκου Προέδρου, τα νησιά του Αιγαίου είναι στρατηγικός στόχος, αφού όπως ο ίδιος δεν κουράζεται να δηλώνει η Ελλάδα πρέπει «να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες». Προσθέτει, μάλιστα: «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο». Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα μας στα Δωδεκάνησα, μια ομάδα νησιών στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, παραβιάζει τις συνθήκες που εγγυώνται την ουδετερότητά της Η Κυβέρνηση εύλογα ισχυρίζεται ότι οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, που συμπληρώνονται από τις τακτικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τις τουρκικές δυνάμεις, είναι εχθρικές συμπεριφορές που αξίζουν την αμυντική της προσέγγιση.

Κι όντως, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναζητήσει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει τις κλιμακωτές επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας και έχει καταφέρει να υπογράψει συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας το 2021, με την οποία μπόρεσε να ανανεώσει μια μακροχρόνια αμυντική συμμαχία. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν την πρόσβασή τους στις ελληνικές βάσεις και αύξησαν την ασφάλεια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο μαζί με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτή η επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά έχει εξοργίσει τον Ερντογάν, ο οποίος, πλέον, κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι βοηθούν την Αθήνα σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως παράνομη στρατιωτική συσσώρευση. Λίγες ημέρες πριν από την προειδοποιητική ομιλία του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε διακόψει τις συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του λόγω «παραβιάσεων του εναέριου χώρου», όπως ισχυρίσθηκε.

Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα, λοιπό, είναι λόγος ικανός να ερμηνεύσει, σε αποφασιστικό βαθμό, την «απασφάλιση» του Ερντογάν όλο το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments