Διεθνή

Ουκρανία: Θα ενταχθεί στην Ε.Ε.;

Ουκρανία: Θα ενταχθεί στην Ε.Ε.;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συστήσει την Ουκρανία ως υποψήφια για ένταξη στην ένωση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σε μία διαδικασία που αναμένεται μακρά και περίππλοκη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε, η Ουκρανία θα πρέπει να περιμένει απάντηση σχετικά με το εάν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., δημιουργώντας πληθώρα ερωτημάτων και μια σειρά από έντονες διεργασίες στο εσωτερικό της Ένωσης.

Το περασμένο Σάββατο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια απροειδοποίητη εμφάνιση σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε στον Ουκρανό Πρόεδρο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να αποφασιστεί εάν θα δοθεί στη χώρα το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

«Πρέπει να κάνετε πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, όπως είναι, επί παραδείγματι, για την καταπολέμηση της διαφθοράς», είπε η φον ντερ Λάιεν στον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου το Σαββατοκύριακο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συστήσει την Ουκρανία ως υποψήφια για ένταξη στην ένωση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα είναι μακρά και περίπλοκη λόγω των νομικών και πολιτικών συνεπειών της ένταξης στην ένωση.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς που εισήγαγε η Ένωση και θα πρέπει να ικανοποιήσει αρκετά οικονομικά, πολιτικά και νομικά όρια.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε μια επίσημη αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο, ανακοινώνοντας την κίνηση σε ανάρτησή του σε λογαριασμό στο Facebook. Η κίνηση ήρθε λίγο μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος καλώντας την Ε. Ε. να επιτρέψει την άμεση ένταξη της χώρας του στην Ένωση. Ο Ζελένσκι ζήτησε μια «νέα ειδική διαδικασία» για να επιτραπεί στη χώρα να εισέλθει στην Ένωση χωρίς να περάσει από την κανονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων. «Στόχος μας είναι να είμαστε με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βίντεο και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το αξίζαμε. Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά είναι εφικτά», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την πρόταση και εξετάζει την αίτηση της Ουκρανίας υπό κανονικές, μη πολεμικές, συνθήκες.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση της Ουκρανίας, και τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Θα διεξαχθούν εκτενείς συζητήσεις και θα ζητηθεί από την Ουκρανία να προβεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει ότι η χώρα πληροί τις απαιτήσεις της ΕΕ για να γίνει μέλος της.

Η διαδικασία είναι απίθανο να ολοκληρωθεί φέτος και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, ανάλογα με τις γεωπολιτικές συνθήκες. Τούτο σημαίνει ότι, ακόμη και αν γίνει δεκτή η αίτηση της Ουκρανίας, είναι πολύ πιθανό ότι θα γίνει μόνο μετά το τέλος της ρωσικής εισβολής, παρά την περί του αντιθέτου φιλολογία από μερίδα του Τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments