Διεθνή

Κορωνοϊός: Δημοσίευμα “βόμβα” για την προέλευσή του – Τι λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Δημοσίευμα “βόμβα” για την προέλευσή του – Τι λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail/epa/paho.org

Η επίσημη θέση του ΠΟΥ είναι αυτή της ουδετερότητας, ωστόσο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ο επικεφαλής του εκφράζει μία τελείως διαφορετική άποψη για το τι συνέβη

Την πεποίθηση ότι η πανδημία του Covid ξεκίνησε μετά από διαρροή από κινεζικό εργαστήριο, εκφράζει σε ιδιωτικές συζητήσεις ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ισχυρίζεται ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Ενώ δημόσια και επισήμως ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι «όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι» σχετικά με την προέλευση του Covid, η πηγή είπε ότι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είχε πρόσφατα εκμυστηρευτεί σε υψηλόβαθμο Ευρωπαίο πολιτικό ότι πιθανή εξήγηση ήταν ένα καταστροφικό ατύχημα σε εργαστήριο της  Γουχάν, στα τέλη του 2019.

Την αποκάλυψη κάνει η Mail on Sunday, επικαλούμενη ανησυχίες δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου οι επιστήμονες χειρίζονταν κορωνοϊούς που είχαν ληφθεί από νυχτερίδες σε σπηλιές σχεδόν 1.000 μίλια μακριά – τις ίδιες σπηλιές από τις οποίες υποπτεύεται ότι προήλθε ο Covid-19 – τον Απρίλιο του 2020. Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την πανδημία του Covid υπολογίζεται πλέον ότι έχει ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια.

Ο ΠΟΥ επικρίθηκε αρχικά για την ευνοϊκή προσέγγισή του στην Κίνα σχετικά με την πανδημία, καθώς και για την προθυμία του να δεχτεί τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου ότι οι ισχυρισμοί για διαρροή εργαστηρίου ήταν απλώς μια «θεωρία συνωμοσίας».

Ωστόσο, ελλείψει οποιασδήποτε άλλης απόδειξης «ζωονοσογόνου» εξάπλωσης –της διαδικασίας με την οποία ένας ιός μεταπηδά από τα ζώα στον άνθρωπο– υιοθετεί τώρα μια πιο ουδέτερη δημόσια στάση.

Ο Δρ Τέντρος ενημέρωσε τα κράτη μέλη για την πανδημία αυτόν τον μήνα, παραδεχόμενος: «Δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις ως προς το από πού προήλθε ή πώς εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η κατανόηση της προέλευσης του ιού είναι πολύ σημαντική επιστημονικά για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών.Αλλά ηθικά, το οφείλουμε επίσης σε όλους εκείνους που υπέφεραν και πέθαναν και τις οικογένειές τους. Όσο περισσότερο παίρνει, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Πρέπει να επιταχύνουμε και να δράσουμε με την αίσθηση του επείγοντος”.

Παράλληλα επεσήμανε με νόημα πως θα πρέπει να υπάρξη πλήρης συνεργασίας από όλες τις χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα SARS-CoV-2.

Πέρυσι, ο ΠΟΥ ίδρυσε την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των Νέων Παθογόνων (Sago) για να περιγράψει ποιες μελέτες θα χρειάζονταν για τον εντοπισμό της προέλευσης του SARS-CoV-2 –όπως είναι επιστημονικά γνωστός ο Covid– και για να «δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τη μελέτη της προέλευσης των αναδυόμενων και των επανεμφανιζόμενων παθογόνων».

Μια αρχική έρευνα του ΠΟΥ  για το ξέσπασμα βρήκε ισχυρή αντίσταση από την Κίνα, οδηγώντας σε μια έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα πέρασε στους ανθρώπους από μια νυχτερίδα μέσω ενός άλλου αγνώστου είδους.

Αλλά αφού 14 έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας επέκριναν τα ευρήματά της ως σοβαρά διακυβευμένα, ο Δρ Τέντρος παραδέχτηκε τα ελαττώματα της έκθεσης και διέταξε τη νέα διαδικασία.

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση για τον επιμερισμό της ευθύνης για τον Covid – κάτι που οι σκεπτικιστές της Κίνας αποδίδουν στον φόβο της προσβολής του Πεκίνου.

Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έχει τοποθετήσει το μυστικό εργαστήριο της Γουχάν στο επίκεντρο της ανάλυσής της.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στο ινστιτούτο είχαν αρρωστήσει με συμπτώματα που μοιάζουν με Covid το φθινόπωρο του 2019 – εβδομάδες πριν χτυπήσει ο συναγερμός, και είπε ότι ως μέρος στρατιωτικών προγραμμάτων οι επιστήμονές του πειραματίζονταν με έναν κορωνοϊό νυχτερίδας πολύ παρόμοιο με αυτόν που προκαλεί τον Covid.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments