Κόσμος

Ουκρανία: Με νόμο περιορίζει ρωσικά βιβλία και μουσική

Ουκρανία: Με νόμο περιορίζει ρωσικά βιβλία και μουσική

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Mail

Τα νομοσχέδια πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία, αφού ψηφίστηκαν ακόμη και από βουλευτές που στο παρελθόν θεωρούνταν «φιλορώσοι»

Με δύο νομοσχέδια η Ουκρανία επιβάλλει περιορισμούς στα ρωσικά βιβλία και τη μουσική.

Η Ουκρανική Βουλή ψήφισε την απαγόρευση της έκδοσης βιβλίων Ρώσων συγγραφέων, εκτός και αν αυτοί πάρουν την ουκρανική υπηκοότητα. Η απαγόρευση ισχύει μόνο για εκείνους που είχαν τη ρωσική υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Θα απαγορευτεί επίσης η εισαγωγή, για εμπορικούς σκοπούς, βιβλίων που έχουν τυπωθεί στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Για τα ρωσικά βιβλία που εκδόθηκαν σε άλλες χώρες θα απαιτείται ειδική άδεια.

Παράλληλα, με δεύτερο σχέδιο νόμου απαγορεύεται η μουσική Ρώσων συνθετών (όσων είχαν την υπηκοότητα μετά το 1991) στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες μεταφορές. Αυξάνεται εξάλλου το ποσοστό των έργων σε ουκρανική γλώσσα και της ουκρανικής μουσικής που θα προβάλλονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο αντίστοιχα.

Οι δύο νόμοι θα πρέπει να επικυρωθούν από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι,ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα νομοσχέδια πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία, αφού ψηφίστηκαν ακόμη και από βουλευτές που στο παρελθόν θεωρούνταν «φιλορώσοι» από τα περισσότερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αλεξάντρ Τκατσένκο χαιρέτισε αυτούς τους νέους περιορισμούς.

Οι νέοι νόμοι είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στη μακρά πορεία της Ουκρανίας για να αποτινάξει την κληρονομιά αιώνων διακυβέρνησης από τη Ρωσία.

Το Κίεβο λέει ότι αυτή η διαδικασία –που προηγουμένως λεγόταν «αποκομμουνιστικοποίηση» αλλά τώρα αποκαλείται συχνά «απορωσοποίηση– είναι αναγκαία για να ανατραπούν οι πολιτικές που είχαν ως στόχο να συντρίψουν την ουκρανική ταυτότητα.

Η Ρωσία διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι με τις προσπάθειες του Κιέβου να επιβάλει την ουκρανική γλώσσα στην καθημερινότητα των πολιτών καταπιέζονται οι ρωσόφωνοι πολίτες, τα δικαιώματα των οποίων λέει ότι υπερασπίζεται με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments