Διεθνή

Ουκρανία: Μείωση των εξαγωγών στα σιτηρά κατά 55,5%

Ουκρανία: Μείωση των εξαγωγών στα σιτηρά κατά 55,5%

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Μείωση κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας

Μείωση κατά 55,5% τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021 στους 777.000 τόνους, υπήρξε στις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα [20/6] το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Οι όγκοι αυτοί περιλαμβάνουν 689.000 τόνους καλαμποκιού, 63.000 τόνους σίτου και 21.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και όπως είναι φυσικό φέρνουν και οικονομική δυσπραγία στη χώρα, απόρροια των συνεπειών του πολέμου. Η Ουκρανία εξήγαγε έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η ίδια η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Ουκρανία:

Οι όγκοι έχουν έκτοτε μειωθεί περίπου στο 1,7 εκατ. τόνους καθώς η Ουκρανία, που συνήθιζε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της μέσω λιμανιών, αναγκάστηκε να μεταφέρει σιτηρά με τρένα μέσω των δυτικών της συνόρων ή μέσω ποταμών.

Τα εγκλωβισμένα ουκρανικά σιτηρά ανησυχούν την ΕΕ

Τρόπους απεμπλοκής των εκατομμυρίων εγκλωβισμένων τόνων σιτηρών στην Ουκρανία ώστε να διοχετευθούν στην παγκόσμια αγορά, θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια τους. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη για την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε για τις ελλείψεις σιτηρών που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων εν μέσω προειδοποιήσεων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι φτωχότερες χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, είναι αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments