Διεθνή

Μενέντεζ: Λάβρος κατά Τουρκίας για Σουηδία και Φινλανδία – Αιχμές και για ΗΠΑ

Μενέντεζ: Λάβρος κατά Τουρκίας για Σουηδία και Φινλανδία – Αιχμές και για ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Για τα τουρκικά παζάρια και τα ανταλλάγματα που επιδιώκει η Άγκυρα με τις ενστάσεις της στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, διαμηνύοντας πως "δεν χρειάζονται παραχωρήσεις για να ενταχθούν στη Συμμαχία δύο μεγάλες δημοκρατίες”.

Η ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδία απασχόλησε την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, με τους γερουσιαστές να αναφέρονται στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν υιοθέτησε την τακτική των ίσων αποστάσεων και εμφανίστηκε λάβρος κατά της Τουρκίας λέγοντας πως οι επιφυλάξεις της εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν και κανέναν άλλον. Τόνισε δε, ότι “στην πραγματικότητα η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με το ΡΚΚ, το SDF και τον αγώνα εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, είναι ανειλικρινές, να παροτρύνουμε και τις τρεις χώρες να συνεργαστούν. Δεν ξέρω τι ακριβώς προσπαθεί να αποσπάσει η Τουρκία από την Σουηδία και την Φιλανδία. Αλλά τελικά αυτό είναι το θέμα, θέλει να πάρει ανταλλάγματα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι και εμείς, να επιχειρήσουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα και από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες”.

Αιχμές και για την στάση των ΗΠΑ

Ο κ. Μενέντεζ απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ άφησε αιχμές για την συνολικότερη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ “θα ήθελα να τονίσω απλώς για την ιστορία ότι στα περίπου 30 χρόνια που ασχολούμαι με την εξωτερική πολιτική, ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στη κυβέρνηση, είναι ότι καλούμε όλα τα μέρη να κάνουν κάτι, όταν στο τέλος της ημέρας δεν είναι όλα τα μέρη υπεύθυνα για τη σύγκρουση ή το ζήτημα ή το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments