Διεθνή

ΗΠΑ: Ένα πρώτο βήμα – Η Γερουσία ψήφισε σχέδιο νόμου για έλεγχο των όπλων

ΗΠΑ: Ένα πρώτο βήμα – Η Γερουσία ψήφισε σχέδιο νόμου για έλεγχο των όπλων

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Η έγκρισή του νομοσχεδίου συνέπεσε με την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο  των «περιορισμών» στην οπλοφορία που προέβλεπε νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο για τον έλεγχο των όπλων – την πιο σημαντική νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Δεκαπέντε Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς στην άνω αίθουσα του Κογκρέσου για να εγκρίνουν το μέτρο με 65 ψήφους υπέρ και 33 κατά.

Έπειτα από μαζικούς πυροβολισμούς τον περασμένο μήνα σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και σε ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, που σκότωσαν συνολικά 31 ανθρώπους.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορέσει να το υπογράψει για να γίνει νόμος.

Αυτό μπορεί να συμβεί εντός ημερών.

Αν και σημαντικές, οι προτάσεις υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που έχουν ζητήσει πολλοί Δημοκρατικοί και ακτιβιστές, ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο βήμα  για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η έγκρισή του από την ομοσπονδιακή άνω Βουλή καταγράφηκε μερικές ώρες μόλις μετά την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο  των «περιορισμών» στην οπλοφορία που προέβλεπε νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενδεικτικό και του χάσματος που υπάρχει για τα όπλα στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι την καθαρή πλειοψηφία των μελών στην σύνθεση του Δικαστηρίου, την έχουν οι συντηρητικοί.

Ο νόμος αυτός, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1913, απαιτούσε άδεια οπλοφορίας, η οποία χορηγείτο μόνο σε όσους είχαν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως θα χρειαζόταν να αμυνθούν σε δημόσιο χώρο, είτε λόγω του επαγγέλματός τους είτε λόγω απειλών που είχαν δεχθεί. Αν τη λάμβαναν, επιτρεπόταν να τα φέρουν, πάντως κρυμμένα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από Δημοκρατικούς πολιτικούς, ανακοινώθηκε ενώ οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με έξαρση της εγκληματικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα και τρομακτική σειρά σφαγών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση, για την απόφαση της Γερουσίας  να εγκρίνει το νομοσχέδιο,  διαβεβαιώνοντας πως θα συμβάλλει να προστατεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί και τα παιδιά στα σχολεία και καλώντας την κάτω Βουλή να τον εγκρίνει το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments