Κόσμος

Φυσικό αέριο: Η Ε.Ε «τρέχει» για να γεμίσει αποθήκες ενόψει χειμώνα

Φυσικό αέριο: Η Ε.Ε «τρέχει» για να γεμίσει αποθήκες ενόψει χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο μηχανισμός θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μοιραστεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

«Τρέχουν» τα κράτης της Ε.Ε προκειμένου να είναι έτοιμα για τον επόμενο κρίσιμο ενεργειακό χειμώνα που μας έρχεται μιας και  το μπλοκ των 27 χωρών έχει ήδη εισέλθει σε διαδικασία μείωσης της εξάρτησής του από τα ρωσικά καύσιμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, και με βάση τον νέο Κανονισμό της Ε.Ε που ενέκρινε το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, η τελευταία επιχειρεί να διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ πληρούνται πριν από τη χειμερινή περίοδο και μπορούν να μοιράζονται μεταξύ των κρατών μελών σε πνεύμα αλληλεγγύης, παρά τις διαταραχές στην αγορά φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί, ότι ο κανονισμός προβλέπει πως  η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023 και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους, ενώ συυνολικά, η ΕΕ θα προσπαθήσει συλλογικά να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ το 2022.

Παράλληλα, ο Κανονισμός προβλέπει επίσης την υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των φορέων εκμετάλλευσης του υπόγειου χώρου αποθήκευσης αερίου από τις αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι εξωτερικής επιρροής σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης.

Να σημειωθεί, πως ορισμένα κράτη μέλη δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους και έτσι ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη και έτσι να έχουν πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένα σε άλλα κράτη μέλη.

Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments