Πολιτική

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Με μετρημένη και ισορροπημένη τακτική η Αθήνα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Με μετρημένη και ισορροπημένη τακτική η Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού-Παπαμήτσος

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η ελληνική κυβέρνηση απόλυτα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα

Η ελληνική κυβέρνηση απόλυτα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα μετέβη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η Αθήνα κρίνει θετικά τη στάση για την άρση του βέτο και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σταματήσει την επιθετική ρητορική και πως δεν θα επιτραπεί η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών.

Δεν πραγματοποιήθηκε τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν

Οι διαπραγματεύσεις για το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας και οι δηλώσει που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν στον κ. Ερντογάν να δώσει το παρόν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών του ΝΑΤΟ ο βασιλιάς της Ισπανίας. Έτσι, δεν βρέθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον ίδιο χώρο.

Ερντογάν: “Μητσοτάκης γιοκ” και στη Σύνοδο του NATO 

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη όδήλωσε ότι αναφορικά με μια πιθανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν θα συναντηθεί μέχρι οι Έλληνες να “να συνέρθουν”.

Με μετρημένη και ισορροπημένη τακτική η Αθήνα

Αποφασισμένος να μην παρασυρθεί από την ανέξοδη και ακραιφνώς επικοινωνιακή τακτική του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας έχοντας στο μυαλό του μία μετρημένη και ισορροπημένη τακτική. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αποστολή έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες αναλύσεις ώστε αν χρειαστεί να τα βάλει στο τραπέζι.Σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιχειρήσει να θέσει ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών ο Πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. «Εάν», όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., «τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν. Είμαστε, όμως, ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αποδομήσουμε, πάρα πολύ ουσιαστικά, με βάση νομικά επιχειρήματα, με βάση την ιστορική αλήθεια, με βάση την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, τους όποιους ανιστόρητους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς”τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Τα αναθεωρητικά αφηγήματα μπορούν να οδηγήσουν σε εξτρεμισμό, μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις. Το ίδιο ισχύει και με τις παράνομες συμφωνίες, χάρτες που συντάχθηκαν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, και αν μπορώ να πω, συμφωνίες και χάρτες κατά παράβαση της κοινής λογικής” ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Πρωθυπουργός συζήτησε σε εξαιρετικό κλίμα με πολλούς ξένους ηγέτες. Συγκεκριμένα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογο του, του Ηνωμενου Βασιλειου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του. Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της συνόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments