Διεθνή

Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον: Ορκίστηκε ως η πρώτη μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον: Ορκίστηκε ως η πρώτη μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ο διορισμός της Τζάκσον ωστόσο δεν αλλάζει την ιδεολογική ισορροπία του δικαστηρίου

 Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον ορκίστηκε την Πέμπτη ως δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα στο κορυφαίο δικαστικό σώμα της χώρας, ενώ εντάχθηκε σε αυτό σε μια περίοδο που η συντηρητική πλειοψηφία του έχει προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις.

Η Τζάκσον, 51 ετών, προσχωρεί στο φιλελεύθερο μπλοκ ενός δικαστηρίου με συντηρητική πλειοψηφία 6-3. Η ορκωμοσία της ως αντικαταστάτης του συνταξιούχου φιλελεύθερου δικαστή Stephen Breyer ήρθε έξι ημέρες αφότου το δικαστήριο ανέτρεψε το ορόσημο του 1973 Roe v. Wade που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

«Με γεμάτη καρδιά, αποδέχομαι την επίσημη ευθύνη της υποστήριξης και της υπεράσπισης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών και της απονομής δικαιοσύνης χωρίς φόβο ή εύνοια», ανέφερε ο Τζάκσον σε δήλωση.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών – το 57% – έχει αρνητική άποψη για το δικαστήριο μετά την απόφαση για την άμβλωση, μια σημαντική αλλαγή από νωρίτερα τον μήνα, όταν μια οριακή πλειοψηφία είχε θετική άποψη.

Η Τζάκσον είναι ο 116ος δικαστής, η έκτη γυναίκα και ο τρίτος μαύρος που υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από την ίδρυσή του το 1789.

Ο Μπάιντεν διόρισε την Τζάκσον πέρυσι στο Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, αφού πέρασε οκτώ χρόνια ως ομοσπονδιακή περιφερειακή δικαστής. Την ώρα της τελετής, ο Μπάιντεν επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Όπως οι τρεις συντηρητικοί δικαστές που διορίστηκαν από τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχο του Δημοκρατικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Η Τζάκσον είναι αρκετά νέος για να υπηρετήσει για δεκαετίες στη ζωή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments