Οικονομία

Πράσινη συμφωνία: Ποια είναι τα σχέδια της Αθήνας για να γίνει πιο πράσινη

Πράσινη συμφωνία: Ποια είναι τα σχέδια της Αθήνας για να γίνει πιο πράσινη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πράσινη συμφωνία: Τα τελευταία χρόνια όλες οι πόλεις της Ευρώπης θέλουν να βγάλουν ένα οικολογικό στίγμα, προκειμένου να αποβάλουν τους βλαβερούς ρύπους της ατμόσφαιρας

Τα τελευταία χρόνια όλες οι πόλεις της Ευρώπης θέλουν να βγάλουν ένα οικολογικό στίγμα, προκειμένου να αποβάλουν τους βλαβερούς ρύπους της ατμόσφαιρας και μία από αυτές είναι και η Αθήνα, η οποία θα ξεκινήσει μια σειρά από αναπλάσεις, σε συνεργασία αρκετών υπουργείων, όπως προστάζει και η Πράσινη Συμφωνία.

Έτσι η αρχή γίνεται από την ελληνικής πρωτεύουσα, με την «πράσινη επανεκκίνηση» της πόλης και το σχεδιασμό για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού «Bauhaus».

Αναλύοντας την ελληνική στρατηγική ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι «θα πρέπει μέχρι το 2050 να γίνουν παρεμβάσεις για το πρασίνισμα της ζωής των πόλεων, στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η φιλοσοφία του Βαuhaus, για τη λιτή αρχιτεκτονική και γενικά το ρόλο της αρχιτεκτονικής στην πόλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σειρά ενέργειες για τα κτίρια, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύεται κυρίως από αυτά, οπότε θα πρέπει να γίνουν περισσότερο κλιματικά ουδέτερα, για εξοικονόμηση ενέργειας και πιο φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε κάθε πόλη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, υπάρχει μια σειρά από εργαλεία, τόσο για την ενσωμάτωση της κινητικότητας, αλλά κυρίως για τον επανασχεδιασμό της».

Όπως πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής η πολιτεία παρενέβαινε στον δημόσιο χώρο. Τώρα παρεμβαίνει και στον ιδιωτικό, καθώς υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα προς διαβούλευση και αφορά τις αστικές αναπλάσεις, το πως δηλαδή θα εντάξουμε καλύτερα στο σχέδιο πόλης το πράσινο, τον ήλιο, στοχεύοντας σε περισσότερη κινητικότητα και στον περιορισμό του θορύβου, της ρύπανσης και των υψηλών θερμοκρασιών».

Οι κατευθύνσεις για το νέο Bauhaus στη χώρα μας θα μπουν σε συνεργασία, όπως ανέφερε επίσης, με το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο και θα καθοριστούν σημαντικές παράμετροι, όπως η ένταξη του πρασίνου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, καθώς και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, ενώ βασικά ζητήματα σε αυτή τη διαδικασία θα αποτελέσουν, επιπρόσθετα, και η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια και η χρήση των νέων τεχνολογιών.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις

Το νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις θα βγει σε διαβούλευση άμεσα, μέσα στον Ιούλιο, ή το πολύ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «θέλουμε πάνω σε αυτό τις απόψεις όλων, αρχιτεκτόνων, τοπογράφων, μηχανικών, γιατί μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα αποφασίσουμε για το μέλλον των ελληνικών πόλεων, ενώ είναι βασική και η συνεισφορά των πολιτών».

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «πρόσοψη»

Στην Αθήνα το 50% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1970 και μόλις το 4% μετά από το 2000. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συζητήσεις με το ΥΠΕΝ ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα «Πρόσοψη» σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτιώνεται η ποιότητα χρήσης των κτιρίων ενώ όπως σημείωσε, παράλληλα «τρέχει» το πρόγραμμα του “Ηλιακού Χάρτη” ,το οποίο παρέχει χρηματοδότηση σε κατοίκους έτσι ώστε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια με χαμηλό κόστος.

Στόχος τα ευφυή κτίρια

Στο ίδιο πλαίσιο υιοθετείται σταδιακά η ιδέα των ευφυών κτιρίων μηδενικών εκπομπών και επιλέγονται στρατηγικές μέτρησης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

«Από υπολογισμό ενεργειακής αποδοτικότητας πάμε σε μέτρηση ενεργειακής αποδοτικότητας. Πάμε σε ευφυή κτίρια. Το πρότυπο κτιρίου μηδενικών εκπομπών ρύπων. Το νέο πρότυπο στα κτίρια είναι το πρότυπο μηδενικών εκπομπών και το ελάχιστο της ενεργειακής κατανάλωσης να καλύπτεται από ΑΠΕ. Ανάλυση του κύκλου ζωής του κτιρίου, από την εξόρυξη των υλικών του κτιρίου, μέχρι της κατεδάφιση του και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών. Απαιτείται μια προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο για να πετύχουμε τα παραπάνω. Χρειάζεται πιστοποίηση προτύπων και κατάρτιση επαγγελματιών. Πρέπει να συνταχθούν στο ίδιο μέτωπο όλοι οι παράγοντες, για να πετύχουμε όσα χρειάζεται. Να μην κάνουμε σπίτι κάψουλες αλλά σπίτια με κάλος», εκτιμά ο Δρ. Λάμπρος Πυργιώτης, Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments