Πολιτική

Δένδιας: Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις επιδιώξεις της Tουρκίας

Δένδιας: Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις επιδιώξεις της Tουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Δένδιας: «Δεν διολισθαίνουμε σε μια στείρα αντιπαράθεση, ούτε αναλωνόμαστε σε κινήσεις εντυπωσιασμού» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας

Στην τουρκική κλιμάκωση αλλά και τη στάση που έχει επιλέξει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Δεν διολισθαίνουμε σε μια στείρα αντιπαράθεση, ούτε αναλωνόμαστε σε κινήσεις εντυπωσιασμού» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και επανέλαβε: «Θωρακίζουμε διπλωματικά τη χώρα μας, μέσα από την ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς μας εταίρους. Ενημερώνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Διαπιστώνουμε, πλέον, με ικανοποίηση ότι τα επιχειρήματά μας γίνονται αποδεκτά, όπως φάνηκε και από τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και από τις παραινέσεις συμμάχων προς την τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη. Και φυσικά ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «η εθνική μας ασφάλεια είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και βασίζεται πρωτίστως στις δικές μας δυνάμεις».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών προσδιόρισε με σαφήνεια πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται, ακολουθεί πάγιες θέσεις που έχουν ως βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και επιδιώκει συνέργειες με άλλες χώρες, έχοντας ως απώτερο στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. «Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αρχές μας. Καταφέραμε, με μια πραγματικά ενεργητική εξωτερική πολιτική, να έχουμε λόγο και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις συμμαχίες και τις επιδιώξεις της γειτονικής μας χώρας» διαμήνυσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Εξίσου, επανέλαβε πως δεν είναι η Ελλάδα που αποφάσισε διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στις διερευνητικές επαφές, στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα» σημείωσε χαρακτηριστικά και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί μείωση της έντασης και προσβλέπει ειλικρινώς στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Ερωτηθείς αν θα ζήσουμε άλλο ένα καυτό καλοκαίρι στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι ελπίζει πως όχι. «Το αν και κατά πόσο φέτος θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία» συμπλήρωσε και διαπίστωσε το τελευταίο διάστημα κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής. Ειδικότερα, είπε πως εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της αντιπολίτευσης και διάφοροι αναλυτές στην Τουρκία μοιάζουν να έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό φραστικών επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments