Αθλητισμός

EURO 2004: Σαν σήμερα ο θρίαμβος της Εθνικής στην Πορτογαλία [pic,vid]

EURO 2004: Σαν σήμερα ο θρίαμβος της Εθνικής στην Πορτογαλία [pic,vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Το ταξίδι της Εθνικής είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου πριν από 18 χρόνια κι έμελλε να καθηλώσει μία ολόκληρη χώρα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις οθόνες

Στη μνήμη εκατομμυρίων Ελλήνων είναι χαραγμένη η σημερινή ημερομηνία 4 Ιουλίου, 18 χρόνια πριν, το 2004, τότε που η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετά από μία θριαμβευτική πορεία κατακτούσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το ταξίδι της Εθνικής είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου κι έμελλε να καθηλώσει μία ολόκληρη χώρα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις οθόνες… Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας βρίσκεται για μόλις 2η φορά σε τελική φάση Euro και μάλιστα μετά από διάστημα  24 ετών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί το 2001, όταν ήταν ήδη 63 ετών, ότι ο Γερμανός προπονητής θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στον «Όλυμπο» για να κερδίσει το Euro και στη συνέχεια να προκριθεί σε ένα άλλο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν αδιανόητο, ανεξάρτητα από τις επαναλαμβανόμενες επιτυχίες του στα σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας του στη Bundesliga (δύο πρωταθλήματα με την Βέρντερ Βρέμης και ένα με τον Καϊζερσλάουερν).

Παρέμεινε κοντά μας, στον πάγκο της εθνικής για εννέα χρόνια: 106 παιχνίδια με το 50% των νικών (53) με 23 ισοπαλίες και 30 ήττες. Είναι ακόμα ο μόνος προπονητής που έχει κερδίσει τη διοργάνωση χωρίς να γεννηθεί στη συγκεκριμένη χώρα.

Ο Ρεχάγκελ, γνωστός ως… σκληρός προπονητής και αφοσιωμένος σε εμμονές με τακτικές, μετέτρεψε άγνωστους ποδοσφαιριστές σε «στρατό».

Η βάση της ομάδας ήταν 15 παίκτες που έπαιζαν σε ελληνικούς συλλόγους μαζί με τους υπόλοιπους από τους 23 που επιλέχθηκαν από τους «μετανάστες» που έπαιζαν στην Ιταλία (τρεις), την Αγγλία (δύο), την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία (ένας).

Σκληροί παίκτες, εννέα ήδη στα τριάντα τους, που έπαιξαν κάθε παιχνίδι σαν να ήταν το τελευταίο τους. Ισχυρή άμυνα, ανίκητοι στον αέρα και με πρακτική στις αντεπιθέσεις.

Η πορεία προς τους «8» της Ευρώπης

Πρεμιέρα με την Πορτογαλία, την οικοδέσποινα του Euro 2004 και αυτή που σε μία ποδοσφαιρική ειρωνεία, η μοίρα όρισε να αντιμετωπίσει η Εθνική στον τελικό…

Το τελικό σκορ της πρώτης αναμέτρησης έγραψε: Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2

Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι και ο νεαρός τότε Κριστιάνο Ρονάλντο, είδαν σοκαρισμένοι το ταμπλό να γράφει 1-2 υπέρ της Ελλάδας. Ο Γιώργος Καραγκούνης άνοιξε το δρόμο προς τη, νίκη ενώ το 2-0 έκανε ο Άγγελος Μπασινάς ευστοχώντας σε πέναλτι. Το γκολ της παρηγοριάς για την Πορτογαλία πέτυχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η συνέχεια

Ισπανία – Ελλάδα 1-1

Ρωσία – Ελλάδα 2-1

Γαλλία – Ελλάδα 0-1

και το θρίλερ πριν …το όνειρο

Ελλάδα – Τσεχία 1-0  

Σε έναν αγώνα που καρδιοχτύπησε έναν ολόκληρο λαό και η λύτρωση ήρθε στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε το κόρνερ όπως μόνο αυτός ήξερε, ο Τραϊανός Δέλλας έβαλε το κεφάλι του στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα του Πετρ Τσεχ.

Ο θρίαμβος

Ο τελικός ήταν επανάληψη του αγώνα της πρεμιέρας μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στις 11 προηγούμενες διοργανώσεις. Οι Πορτογάλοι που μας είχαν υποστηρίξει στον αγώνα απέναντι στην Τσεχία, θεωρώντας μας προφανώς πιο εύκολο αντίπαλο, παρά την ήττα τους στην πρεμιέρα, ήταν αυτοί που έφυγαν λυπημένοι αν και οικοδεσπότες, από το γήπεδο. Η εθνική κέρδισε κόρνερ στο 57ο λεπτό, και οι Έλληνες φίλαθλοι στις εξέδρες του Ντα Λουζ κουνούσαν χαρακτηριστικά τα χέρια τους, έτοιμοι να πανηγυρίσουν. Η συνέχεια γνωστή. Σέντρα του Μπασινά, κεφαλιά του Χαριστέα και στο τέλος η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Οι πανηγυρισμοί και η υποδοχή ηρώων

Με το σφύριγμα της λήξης, ξέσπασαν πανηγυρισμοί με χιλιάδες κόσμου, όλων των ηλικιών να πλημμυρίζουν τις πλατείες και τους δρόμους σε κάθε μικρή και μεγάλη γωνιά της Ελλάδας και λίγες μέρες αργότερα, οι  Έλληνες υποδέχθηκαν με τιμές ηρώων στο Καλλιμάρμαρο τα παιδιά της ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments