Διεθνή

Γερμανία: Ευρεία σύσκεψη για τον πληθωρισμό

Γερμανία: Ευρεία σύσκεψη για τον πληθωρισμό
Ο Σολτς χαρακτήρισε τον υψηλό πληθωρισμό «κοινωνικό δυναμίτη» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της πίεσης που ασκείται από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των τροφίμων.

Η πληθωριστική κρίση έχει χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα της Γερμανίας, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 8% και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό «κοινωνικό δυναμίτη» και να συναντάται με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Συγκεκριμένα, ο Σολτς χαρακτήρισε τον υψηλό πληθωρισμό «κοινωνικό δυναμίτη» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της πίεσης που ασκείται από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των τροφίμων.

Στο πλαίσια των εκτιμήσεων αυτών, ο Σολτς κάλεσε εκπροσώπους κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων και εργατικών συνδικάτων στο γραφείο του, όπου αναζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών στις τσέπες των καταναλωτών και το κοινωνικό σώμα συνολικά. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συνεδρίαση αυτή ως πολύ σημαντική και ως την πρώτη μιας σειράς συναντήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μία ευρεία κοινωνική συμμαχία κατά του πληθωρισμού, που έφθασε στο 7,6&, κοντά στο ιστορικό υψηλό των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Σε έναν πρώτο χρόνο, αποφασίστηκε η μείωση της βενζίνης και του ντίζελ, καθώς και μια ελαφρά μείωση των εισιτηρίων που χρησιμοποιούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, συναποφασίστηκε, όπως και στην Ελλάδα, ένα εφάπαξ βοήθημα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με εργοδότες και εργαζομένους, ούτως ώστε να αποφεύγονται κοινωνικές αναταραχές και να προλαμβάνονται ενδεχόμενες κρίσεις που θα λειτουργήσουν ευνοϊκά υπέρ του πληθωρισμού.

Βέβαια, ο Σολτς εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν προηγουμένως τα επιτελεία των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Πρόκειται για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το κόμμα των Πρασίνων και το Ελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα, ένα τυπικά φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα. Αυτή η τρικομματική φιλελεύθερη – σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ακολουθεί ως πολιτική τακτική της τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και την ταυτόχρονη ενθάρρυνση των επενδύσεων, στοιχείο που λειτουργεί επικουρικά στην εξεύρεση κοινωνικών ισορροπιών εν όψει της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, που πλήττει τη χώρα, όπως και όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments