Οικονομία

Τεκμήρια διαβίωσης: Οδεύουν προς κατάργηση – Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο

Τεκμήρια διαβίωσης: Οδεύουν προς κατάργηση – Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τεκμήρια διαβίωσης: Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις φορολογικές Αρχές στα εισοδήματα και στις δαπάνες.

Στα σκαριά βρίσκεται το να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν είτε σε περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, εταιρικά Ι.Χ., αλλά και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις φορολογικές Αρχές στα εισοδήματα και στις δαπάνες. Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν την επόμενη.

Πώς προσδιορίζεται

Το τεκμαρτό εισόδημα, κατά την αυτόματη εκκαθάριση κάθε φορολογικής δήλωσης, προσδιορίζεται από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης.

Για κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους απέκτησε έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (π.χ. ακόμη και από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης:

  • 000 ευρώ αν είναι άγαμος ή έγγαμος και έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο.
  • 500 ευρώ αν είναι έγγαμος και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο.

Υπολογισμός τεκμηρίου διαβίωσης για την κάθε κατοικία

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

  • Έως και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ. f Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

“Όλοι πληρώνετε πολύ λιγότερους φόρους, το προσπερνάμε με ευκολία και κοιτάμε μόνο τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζω ότι, και φέτος η χώρα θα έχει έλλειμμα. Αν μεγαλώσει το έλλειμμα, η χώρα θα πρέπει να δανειστεί και οι πολίτες να το πληρώσουν”, είπε σχολιάζοντας τις προτάσεις για περαιτέρω μειώσεις των φόρων και υπενθύμισε πως “τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος” σημείωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments