Πολιτισμός

Elsa Schiaparelli: Οι σύγχρονες αλλά και οι διαχρονικές δημιουργίες της σε μια νέα έκθεση

Elsa Schiaparelli: Οι σύγχρονες αλλά και οι διαχρονικές δημιουργίες της σε μια νέα έκθεση

Πηγή Φωτογραφίας: Europeana- About Woman- French Institute Alliance Française

Elsa Schiaparelli: Στόχος της έκθεσης είναι το κοινό -ιδίως το νεότερο, μιας και το 46% των επισκεπτών του μουσείου είναι νέοι κάτω των 26 ετών

Πίσω στο μακρινό 1927. Σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Τότε που η Elsa Schiaparelli ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο, σε μια εποχή που ακόμη η μόδα δεν είχε καταφέρει να βγει από τα κοινωνικά στεγανά και να ανθίσει. Σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η θρυλική designer πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στη fashion βιομηχανία, ορίζοντας νέους κανόνες και δημιουργώντας ένα καινοτόμο πρότυπο στον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν τότε και για πάντα οι γυναίκες.

Έτος 1954

Ο οίκος ρίχνει αυλαία εξαιτίας υπερβολικών χρεών, με το όνομα της Schiaparelli να παραμένει ζωντανό για όλα αυτά που κατάφερε στα χρόνια που δημιουργούσε. Το πρόσφατο 2021, ο Ιταλός επιχειρηματίας Diego Della Valle ανέλαβε να αναβιώσει όσα ξεκίνησε η ίδια τόσες δεκαετίες πριν, με αποτέλεσμα σήμερα οι πάντες να μιλούν για ένα brand name συνώνυμο της πολυτελούς ένδυσης και της καινοτομίας που χαρακτηρίζει τις συλλογές του, χωρίς μιμητισμούς και με γνώμονα την υψηλή αισθητική.

Ο Daniel Roseberry, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, βάζει όλη του τη φαντασία για να φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το σουρεαλιστικό στιλ που απέπνεαν οι τότε συλλογές της Schiaparelli, αυτήν τη φορά με τρόπο σύγχρονο, αλλά και διαχρονικό. Το sculptural dressing και τα μαξιμαλιστικά κοσμήματα και αξεσουάρ είναι οι τάσεις που αναδεικνύει ο Roseberry μέσα από τις συλλογές του, με το σχεδιαστικό ταπεραμέντο της Elsa να μην πρόκειται να σβήσει ποτέ.

Σήμερα, με όλα τα φώτα να είναι στραμμένα στον άκρως επιτυχημένο οίκο, μια νέα έκθεση-φόρος τιμής στην αξεπέραστη fashion designer κεντρίζει το ενδιαφέρον μας κι έχει ήδη καταφέρει να συζητηθεί από τους λάτρεις του είδους. Θα φιλοξενείται στο θρυλικό Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι και θα φέρει τον τίτλο “Shocking! The surreal world of Elsa Schiaparelli”. Όλος ο κόσμος της Elsa Schiaparelli αποτυπώνεται μέσα από μια έκθεση-ωδή στο σπουδαίο έργο της, που παραμένει αναλλοίωτο ακόμη και μετά τον θάνατό της, τον Νοέμβριο του 1973.

Στόχος της έκθεσης είναι το κοινό -ιδίως το νεότερο, μιας και το 46% των επισκεπτών του μουσείου είναι νέοι κάτω των 26 ετών- να γνωρίσει την ιστορία και το αντισυμβατικό σχεδιαστικό στιλ της fashion designer, ανακαλύπτοντας δημιουργίες που ορίζουν το DNA του οίκου. Η CEO του οίκου, Delphine Bellini, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, δήλωσε: «Η ιστορία της Elsa Schiaparelli είναι αυτή μιας σύγχρονης γυναίκας που, όμως, έζησε χθες», ενώ ο Olivier Gabet, διευθυντής του μουσείου Musée des Arts Décoratifs, αποκάλυψε: «Πρόκειται για τη σπάνια περίπτωση ενός οίκου που συζητιέται περισσότερο για το τι κάνει σήμερα από το τι έκανε έναν αιώνα πριν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους άλλους οίκους που επιστρέφουν στο παρελθόν τους για να κεφαλαιοποιήσουν αυτό που κάνουν σήμερα».

Μια γυναίκα που ήταν πιο μπροστά από την εποχή της, που τότε δεν αναγνωρίστηκε όσο θα έπρεπε, αλλά σήμερα το όνομα της βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο

Στην έκθεση μπορεί να θαυμάσεις κανείς δημιουργίες της σχεδιάστριας κι έργα των σπουδαίων καλλιτεχνών του σουρεαλισμού, όπως οι Salvador Dalí, Leonor Fini, Man Ray και Jean Cocteau, με τους οποίους συνεργάστηκε η Schiaparelli, αλλά και outfits σχεδιαστών που επηρέασε η ίδια, όπως ο Azzedine Alaïa, ο Yves Saint Laurent, ο John Galliano, αλλά και του ίδιου του Roseberry.

Η έκθεση στο Musée des Arts Décoratifs θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου 2022 και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments