Διεθνή

Ερντογάν: Τι γυρεύει στα κατεχόμενα – Ανησυχητικό δημοσίευμα περί προσάρτησης

Ερντογάν: Τι γυρεύει στα κατεχόμενα – Ανησυχητικό δημοσίευμα περί προσάρτησης

Πηγή Φωτογραφίας: fortune

Τουρκοκυπριακή εφημερίδα επικαλείται κείμενο Τούρκου αρθρογράφου, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία

Στα κατεχόμενο αναμένεται να βρεθεί σε περίπου δύο εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με την υγεία του, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώεις για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαλκίν Σεσί, σύμφωνα με το philenews.com, στο οποίο αναφέρεται ότι συνήθως οι επισκέψεις Ερντογάν στα κατεχόμενα συνοδεύονται πάντοτε με ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. Αυτό που συζητείται ευρέως σε κατεχόμενα και Τουρκία είναι κατά πόσο ο Ερντογάν θα κάνει κινήσεις στο θέμα της προσάρτησης.

Η τουρκική κυβέρνηση με μια σειρά ενεργειών της έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν από τον πολιτικό έλεγχο που ασκεί στα κατεχόμενα η Τουρκία, το πρόσφατο πρωτόκολλο που υπέγραψε με το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μιας μορφής οδικό χάρτη προς την προσάρτηση.

Στο δημοσίευμά της, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα επικαλείται κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφονται και κινήσεις που γίνονται επί του εδάφους από πλευράς Τουρκίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για προσάρτηση. Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δεν θα φέρουν όπλα καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Στο συγκριμένο άρθρο του Γκιουβέν αναφέρεται πως οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται σε συνεννόηση με τη Βρετανία. Ο Τούρκος αρθρογράφος υποστηρίζει πως μια προσάρτηση των κατεχομένων βολεύει το Λονδίνο που δεν θέλει να δει ολόκληρη την Κύπρο μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments