Διεθνή

Ιαπωνία: Μάχη ζωής για τον Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργό – Συνελήφθη ο δράστης – Παγκόσμια καταδίκη

Ιαπωνία: Μάχη ζωής για τον Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργό – Συνελήφθη ο δράστης – Παγκόσμια καταδίκη

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Οι γιατροί περιέγραψαν την κατάστασή του ως είπαν ότι ήταν «καρδιοπνευμονική ανακοπή», φράση που χρησιμοποιείται συνήθως στην Ιαπωνία όταν κάποιος έχει πεθάνει αλλά δεν ανακοινώνεται επισήμως - Πρώην στρατιωτικός ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη

Πάγωσε την παγκόσμια κοινότητα η δολοφονική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στα νότια της χώρας.

Ο Άμπε, 67 ετών, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχοντας αναλάβει καθήκοντα δύο φορές από το 2006 έως το 2007 και το 2012 έως το 2020, πυροβολήθηκε πισώπλατα γύρω στις 11.30 τοπική ώρα στην πόλη Νάρα – κοντά στην Οσάκα – ενώ μιλούσε έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο τον περιέγραψαν ως «χωρίς ενδείξεις ζωής», ενώ οι γιατροί είπαν ότι ήταν «σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής». Αυτή η φράση που χρησιμοποιείται συνήθως στην Ιαπωνία όταν κάποιος έχει πεθάνει αλλά οι γιατροί δεν την έχουν προφέρει επίσημα.

Ο ύποπτος  Τετσούγια Γιαμαγκάμι, 41 ετών, βετεράνος του στρατού, συνελήφθη επί τόπου, ενώ η αστυνομία κατέσχεσε επίσης αυτό που φαινόταν να είναι ένα αυτοσχέδιο πυροβόλο όπλο.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν δύο πυροβολισμούς ενώ ο Άμπε έκανε προεκλογική ομιλία ενόψει των εκλογών της Κυριακής για την Άνω Βουλή του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια  κατέρρευσε κρατώντας το στήθος του, με το πουκάμισό του λερωμένο με αίμα.

Ήταν μια σοκαριστική εξέλιξη σε μια χώρα με περίφημα χαμηλά επίπεδα βίαιου εγκλήματος και σκληρούς νόμους για τα όπλα, στην οποία εμπλέκεται ο πιο γνωστός πολιτικός της Ιαπωνίας.

«Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε πυροβολήθηκε γύρω στις 11:30 το πρωί», στη δυτική περιοχή Νάρα της χώρας, είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο.

«Ένας άνδρας, που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης, τέθηκε υπό κράτηση. Η κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού Άμπε είναι προς το παρόν άγνωστη ».

«Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μια τέτοια βάρβαρη πράξη δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή και την καταδικάζουμε έντονα», πρόσθεσε ο Ματσούνο.

Πρώην στρατιωτικός ο δράστης

Ο ύποπτος ένοπλος, ο οποίος συνελήφθη άμεσα, είναι ένας πρώην στρατιώτης που βρισκόταν στις ιαπωνικές δυνάμεις αυτοάμυνας και φαίνεται να κατασκεύασε το αυτοσχέδιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στον πυροβολισμό, ανέφερε το Radio 4.

Αρκετοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι ο Γιαμαγκάμι εργαζόταν στη Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας για τρία χρόνια μέχρι περίπου το 2005.

 Αναφέρθηκε ότι ο Άμπε είχε την ομάδα ασφαλείας του γύρω του κατά τη διάρκεια της ομιλίας την Παρασκευή, αλλά ο δράστης μπόρεσε να βγάλει αυτό το όπλο και να τον πυροβολήσει από κοντινή απόσταση «χωρίς να ελεγχθεί».

Ο πρώην ηγέτης εκφωνούσε ομιλία σε εκδήλωση ενόψει των εκλογών για την Άνω Βουλή της Κυριακής, όταν ακούστηκε ο ήχος των πυροβολισμών, ανέφεραν το NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Το NHK έδειξε βίντεο με τον Άμπε να κάνει μια προεκλογική ομιλία έξω από έναν σιδηροδρομικό σταθμό όταν ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί, μετά τον οποίο η θέα κρύφτηκε για λίγο και στη συνέχεια οι υπάλληλοι ασφαλείας εθεάθησαν να αντιμετωπίζουν έναν άνδρα στο έδαφος.

Μια φωτογραφία του Kyodo έδειχνε τον Άμπε ξαπλωμένο μπρούμυτα στο δρόμο από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, με αίμα στο λευκό του πουκάμισο. Ο κόσμος είχε συνωστιστεί γύρω του, ένας που του έκανε μασάζ καρδιάς.

Η τηλεόραση TBS ανέφερε ότι ο Άμπε πυροβολήθηκε στην αριστερή πλευρά του στήθους του και προφανώς και στον λαιμό.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανήκει στο ίδιο πολιτικό κόμμα με τον Άμπε, πηγαίνει στο Τόκιο με ελικόπτερο από τον δικό του προεκλογικό προορισμό, τη Γιαμαγκάτα, στη βόρεια Ιαπωνία. Ο Ματσούνο είπε ότι όλοι οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα επιστρέψουν στο Τόκιο από τα ταξίδια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Παγκόσμια καταδίκη

«Είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι που μάθαμε για τη βίαιη επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε. Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές και κρατάμε τις σκέψεις μας με την οικογένειά του και τον λαό της Ιαπωνίας, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

“Οι σκέψεις μας, οι προσευχές μας είναι μαζί του, με την οικογένειά του, με τον λαό της Ιαπωνίας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ συμμετείχε σε συνεδρίαση της Ομάδας των 20 υπουργών Εξωτερικών στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Είμαστε όλοι λυπημένοι και συγκλονισμένοι από τον πυροβολισμό του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραχμ Εμάνουελ σε δήλωση.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται για την ευημερία του Άμπε-Σαν, της οικογένειάς του και του λαού της Ιαπωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απολύτως αποτροπιασμένος και λυπημένος άκουσα για την απεχθή επίθεση στον Σίνζο Άμπε. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του», σχολίασε στο twitter, ο παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζ και αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν σοκ και ανησυχία για τον πυροβολισμό.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε τον πυροβολισμό του πρώην πρωθυπουργού Άμπε «απόλυτα καταστροφική» και είπε ότι προσεύχεται γι’ αυτόν.

“Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόπειρα δολοφονίας. Το έμαθα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ήμουν ο πρώτος που ξεκίνησα την ομιλία εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στον Ιάπωνα συνάδελφό μου για αυτό που συνέβη. Μάλλον θα γίνει έρευνα. δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω».

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Ιαπωνία σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter ανέφερε τα λόγια του Ρώσου πρέσβη στην Ιαπωνία Mikhail Galuzin:

“Προσευχόμαστε για την υγεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε. Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη απόπειρα κατά της ζωής του”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments