Διεθνή

Παραίτηση Τζόνσον: Τι σημαίνει για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας

Παραίτηση Τζόνσον: Τι σημαίνει για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας
Ο αγώνας για την αντικατάσταση του Τζόνσον, μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, κάτι που θέτει την 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον βαθαίνει την αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία της Βρετανίας, η οποία ήδη βρίσκεται υπό πίεση από τον πληθωρισμό που οδεύει προς διψήφιο αριθμό, τον κίνδυνο ύφεσης και το Brexit.

Ο αγώνας για την αντικατάσταση του Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη την παραίτησή του, μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, κάτι που θέτει την 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης τη στιγμή που η στερλίνα βρίσκεται κοντά στα χαμηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται σε δίλημμα για την αύξηση των επιτοκίων χωρίς να βλάψει την οικονομική δραστηριότητα.

Η διάρκεια των αναμετρήσεων για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος ποικίλλει. Η Τερέζα Μέι χρειάστηκε λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να κερδίσει μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2016, καθώς οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν.

Όμως, ο Τζόνσον χρειάστηκε δύο μήνες για να γίνει ο νέος ηγέτης αφού η Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί το 2019.

Αυτή τη φορά αναμένονται τουλάχιστον μισή ντουζίνα υποψήφιοι.

Το reuters σταχυολογεί τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν πάνω από τη βρετανική οικονομία καθώς διαδραματίζεται το πολιτικό δράμα.

Πληθωρισμός

Ακόμη περισσότερο από πολλές άλλες χώρες, η Βρετανία αισθάνεται την πίεση ενός ρυθμού πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλό 40 ετών του 9,1% κι εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 11% αργότερα φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Βρετανία αντιμετώπισε πιο επίμονο πληθωρισμό, καθώς και πιο αργή ανάπτυξη, από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία το 2023.

Η πρόσφατη πτώση της στερλίνας πρόσθεσε τις πληθωριστικές πιέσεις έκτοτε, αν και η προοπτική αύξησης των δημοσίων δαπανών ή περικοπών φόρων για την ενίσχυση της περιουσίας του Συντηρητικού Κόμματος ώθησε λίγο τη λίρα την Πέμπτη.

Αλλά όποιος αντικαταστήσει τον Τζόνσον μπορεί να κάνει τόσα πολλά μόνο για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της έκρηξης στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Δημοσιονομική πολιτική

Όποιος διαδεχθεί τον Τζόνσον πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις σχετικά με τους φόρους και τις δαπάνες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την πληθωριστική πίεση στην οικονομία.

Όταν παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών την Τρίτη, ο Ρίσι Σουνάκ είπε ότι είχε διαφωνήσει σχετικά με την πολιτική με τον Τζόνσον, ο οποίος πίεζε εδώ και καιρό για περισσότερες φορολογικές περικοπές. Η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα του Σουνάκ πριν παραιτηθεί ήταν να ελαφρύνει το βάρος του χρέους της Βρετανίας, το οποίο εκτινάχθηκε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια λίρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Citi δήλωσαν ότι περίμεναν ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Πρίτι Πατέλ και Λιζ Τρας, που υπηρέτησαν ως υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών του Τζόνσον, θα μπορούσαν να ζητήσουν γρήγορες φορολογικές περικοπές και υψηλότερες δαπάνες, ενώ ο Σουνάκ και ο πρώην υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ είναι πιθανό να είναι περισσότερο δημοσιονομικά προσεκτικοί.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αποφάσεών τους θα είναι υψηλές.

Η βρετανική υπηρεσία εποπτείας του προϋπολογισμού δήλωσε την Πέμπτη ότι το χρέος θα μπορούσε να υπερτριπλασιαστεί σε σχεδόν 320% του ΑΕΠ σε 50 χρόνια εάν οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν αυστηροποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική.

Brexit

Περισσότερα από έξι χρόνια αφότου η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να διαφωνούν λόγω της επιμονής του Τζόνσον να ξαναγράψει τους κανόνες – τους οποίους συμφώνησε το 2019 – για το εμπόριο που αφορούν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πιθανότητα βελτιωμένων σχέσεων με την ΕΕ υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού έχει ωθήσει ορισμένους οικονομολόγους να προβούν σε ισχυρότερες βρετανικές εξαγωγές και επενδύσεις, αν και τυχόν αλλαγές στη συνολική εμπορική σχέση είναι πιθανό να είναι μέτριες.

Επιπλέον, ορισμένοι πρωτοπόροι για την αντικατάσταση του Τζόνσον, κυρίως υπουργού Εξωτερικών Τρας, υποστήριξαν δημόσια τη μαχητική του στάση απέναντι στην ΕΕ.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αύξησε τα επιτόκια πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, στην πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων της τα τελευταία 25 χρόνια, και έχει σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσει να τα αυξάνει, πιθανώς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης μείωσε πρόσφατα τα στοιχήματα των επενδυτών σε αυτό το είδος μεγάλης κίνησης από την κεντρική τράπεζα. Η αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής της Βρετανίας θα μπορούσε να προσφέρει έναν άλλο λόγο για προσοχή.

Περισσότερο πολιτικό χάος;

Ενώ η αποχώρηση του Τζόνσον τελειώνει ένα άλλο κεφάλαιο σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης βρετανικής πολιτικής ιστορίας, μένει να δούμε αν ο διάδοχός του μπορεί να ηρεμήσει τα πράγματα.

Ο Κάλουμ Πίκερινγκ, αναλυτής στο Berenberg, είπε ότι η βρετανική οικονομία θα ωφεληθεί εάν ο Τζόνσον αντικατασταθεί από «έναν πιο επιμελή και σοβαρό».

Αλλά οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι ήταν δύσπιστοι ότι οι διάφορες φατρίες εντός του Συντηρητικού Κόμματος θα ενωθούν γύρω από μια σαφή στρατηγική.

“Τους επόμενους μήνες, βλέπουμε ένα Ηνωμένο Βασίλειο να οδεύει σε μια φορά σε μια γενιά συμπίεσης του βιοτικού επιπέδου, απουσία μιας καθορισμένης στρατηγικής και αντιμετωπίζοντας βαθύ κυβερνητικό διχασμό. Επομένως, ο κίνδυνος σοβαρού πολιτικού λάθους είναι σημαντικός”, ανέφεραν.

«Οι πρόωρες εκλογές δεν πρέπει επίσης να προεξοφλούνται, αν και εξακολουθούμε να περιμένουμε μια αναμέτρηση μόνο το 2024».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments