Ελλάδα

Antonov: Εισαγγελική έρευνα για την πτώση του αεροσκάφους

Antonov: Εισαγγελική έρευνα για την πτώση του αεροσκάφους

Πηγή Φωτογραφίας: Ertnews

Antonov: Λίγες ώρες μετά την πτώση του αεροσκάφους Αντόνοφ, ξεκίνησε η  εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων σχετικά, από την εισαγγελία Εφετών της Θράκης

Λίγες ώρες μετά την πτώση του αεροσκάφους Αντόνοφ, ξεκίνησε η  εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων σχετικά, από την εισαγγελία Εφετών της Θράκης, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, πριν από λίγο.

Εκτός αυτού Στο σημείο μεταβαίνει ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, για να χτενίσει την περιοχή, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων.

Θα διατεθεί επίσης τμήμα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα.   Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με CH-47D από τα Μέγαρα. Στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες ΤΕΝΞ.

Το αεροσκάφος Αντόνοφ έπεσε το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στους Αντιφιλίππους και το Παλαιοχώρι Καβάλας, ενώ φέρεται να ήταν φορτωμένο με 12 τόνους πυρομαχικά, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλήρωμα αριθμούσε οκτώ άτομα. Οι εκρήξεις, οι φωτιές και οι πυκνοί καπνοί συντάραξαν την περιοχή της Καβάλας όλη τη νύχτα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενο των ουσιών που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το συμβάν.

“Να κάτσουν σπίτια τους οι κάτοικοι με κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά”

“Έχω ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά μέχρι να δούμε πόσο επικίνδυνο είναι. Το αεροσκάφος έπεσε σε χωράφια των κατοίκων του χωριού αλλά αυτό που νοιάζει όλους μας είναι πρώτα να δούμε τί έγινε με τις ανθρώπινες ζωές του αεροσκάφους, μετά προέχει η υγεία όλων των κατοίκων. Είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι μας πουν οι ειδικοί. Χρειάζεται ψυχραιμία”, επεσήμανε ο Στέλιος Μακρίδης.

Τι μετέφερε το αεροσκάφος

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μίλησε για την τραγωδία και εξήγησε πως το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικά τα οποία είχαν τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές. Μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα πυρομαχικά κατευθύνονταν, μυστικά, προς την Ουκρανία ενώ έδωσε πληροφορίες και για την εταιρία στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος.

«Επρόκειτο για το αεροπλάνο Antonov 12 ιδιοκτησίας της ουκρανικής εταιρείας «Meridian». Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα 8 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους», είπε αρχικά ο Σέρβος υπουργός Άμυνας. kavala-antonov-simeio

Στη συνέχεια ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένα μέλος του πληρώματος δεν ήταν πολίτης της Σερβίας, ενώ επανέλαβε πως το αεροπλάνο απογειώθηκε από την πόλη Νις περίπου στις 20:40 τοπική ώρα. «Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ιδιοκτήτης του εμπορεύματος ήταν η ιδιωτική εταιρία Valir από τη Σερβία ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρχε πιθανότητα τα όπλα να μεταφέρονταν στην Ουκρανία. «Υπήρχαν εικασίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία σε αυτήν την πτήση, αλλά αυτό δεν ισχύει φυσικά. Είχαμε ήδη τέτοιες πληροφορίες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια», υπογράμμισε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών ανέφερε ότι επρόκειτο για νάρκες, όλμους και εκπαιδευτικές νάρκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments