Ελλάδα

Αντόνοφ: Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια – Λόχος πυρηνικής άμυνας στο σημείο

Αντόνοφ: Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια – Λόχος πυρηνικής άμυνας στο σημείο

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Αντόνοφ: Το πρωί ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες [17/7] το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ, ενώ γενικός πρόξενος της Ουκρανίας επεσήμανε πως το Μπαγκλαντές προορισμός του αεροσκάφους"

O γενικός πρόξενος της Ουκρανίας  στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ πριν από λίγη ώρα επισκέφθηκε το χώρο, όπου κατέπεσε χθες το βράδυ το αεροσκάφος Αντόνοφ και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Σαμπλούκ  παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος. Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Κώστας Τσάκαλος,  τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.

Τι μετέφερε το αεροσκάφος

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μίλησε για την τραγωδία και εξήγησε πως το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικά τα οποία είχαν τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές. Μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα πυρομαχικά κατευθύνονταν, μυστικά, προς την Ουκρανία ενώ έδωσε πληροφορίες και για την εταιρία στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος.

«Επρόκειτο για το αεροπλάνο Antonov 12 ιδιοκτησίας της ουκρανικής εταιρείας «Meridian». Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα 8 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους», είπε αρχικά ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.

Στη συνέχεια ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένα μέλος του πληρώματος δεν ήταν πολίτης της Σερβίας, ενώ επανέλαβε πως το αεροπλάνο απογειώθηκε από την πόλη Νις περίπου στις 20:40 τοπική ώρα. «Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ιδιοκτήτης του εμπορεύματος ήταν η ιδιωτική εταιρία Valir από τη Σερβία ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρχε πιθανότητα τα όπλα να μεταφέρονταν στην Ουκρανία. «Υπήρχαν εικασίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία σε αυτήν την πτήση, αλλά αυτό δεν ισχύει φυσικά. Είχαμε ήδη τέτοιες πληροφορίες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια», υπογράμμισε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών ανέφερε ότι επρόκειτο για νάρκες, όλμους και εκπαιδευτικές νάρκες.

Ξεκίνησε έρευνα στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες [17/7] το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Αυτή είναι η πορεία του αεροσκάφους

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ουκρανία. Πριν το δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία, είχε επισκεφτεί την Τουρκία. Στους χάρτες καταγράφεται να κάνει στροφή 180 μοιρών, ενώ πετούσε πάνω από τη θάλασσα κοντά στο όρος Άθως με κατεύθυνση προς τη Χρυσούπολη.

Ωστόσο, δεν έφτασε έως το αεροδρόμιο και το σήμα του χάθηκε από το ραντάρ, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο πέριξ του οικισμού Παλαιοχωρίου.

Από τη Σερβία η απογείωση

Το βέβαιο είναι ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία. Το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ συνετρίβη δυτικά της Καβάλας, ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Αντιφιλίππους, όπου άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, καθώς όπως ανακοινώθηκε επέβαιναν 8 άτομα.

Από το σημείο ζητήθηκε η άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . Όπως είπε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης δόθηκε εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με ιστότοπους σερβικών ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται χθες βράδυ. Κάποιοι είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα Πολίτικα αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία». ΚΑΒΑΛΑ1

Πολλά ερωτήματα περιβάλλουν σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος. Δεν αποκλείεται να μετέφερε στρατιωτικό υλικό: η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments