Οικονομία

Ενέργεια Ελλάδα: Το σχέδιο για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού

Ενέργεια Ελλάδα: Το σχέδιο για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ενέργεια Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο και οι προετοιμασίες για τη χειμερινή περίοδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο και οι προετοιμασίες για τη χειμερινή περίοδο αναφορικά με τα ενεργειακά στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια αν η Ρωσία κλείσει τη “στρόφιγγα”. Πλέον η 21η Ιουλίου αποτελεί μια σημαντική ημέρα καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου και απαιτούνται μέτρα για την διαχείριση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Ενέργειας είναι καθησυχαστικοί σχετικά με μια ενδεχόμενη κρίση αν και σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη, εντούτοις ένα ολικό κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 θα προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ενσωμάτωση του δεξαμενόπλοιου αποθήκευσης LNG στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να διασφαλιστεί και η αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου της χώρας σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας.

Η χώρα μας μπορεί να εφοδιάζεται από άλλον αγωγό (Turk Stream), ωστόσο στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Nord Stream 1 που τροφοδοτεί τη Γερμανία θα ανέβει κατακόρυφα η ζήτηση ποσοτήτων LNG. Οι ποσότητές του δεν είναι βέβαιο αν θα επαρκούν για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών. Η Ελλάδα στο ακραίο σενάριο ίσως χρειαστεί να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στους βιομηχανικούς χρήστες. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ΑΔΜΗΕ, ώστε σε περίπτωση ακραίας και βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να προχωρήσει σε περικοπές φορτίων προς τις βιομηχανίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments