Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: “Κόλαση” ζέστης και πυρκαγιών στην Ευρώπη – Ο καύσωνας “Αποκάλυψης” κινείται βόρεια

Κλιματική αλλαγή: “Κόλαση” ζέστης και πυρκαγιών στην Ευρώπη – Ο καύσωνας “Αποκάλυψης” κινείται βόρεια

Πηγή Φωτογραφίας: bbc

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ο καύσωνας κατευθύνεται βόρεια, με το Βέλγιο και τη Γερμανία να αναμένεται να δουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες

Η Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει πιο υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη, καθώς ο ισχυρός καύσωνας κατευθύνεται προς τα βόρεια.

Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, ενώ η βόρεια Ισπανία κατέγραψε θερμοκρασίες 43 βαθμών Κελσίου τη Δευτέρα.

Οι πυρκαγιές στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δει την πιο ζεστή μέρα στην ιστορία του και οι ειδικοί λένε ότι περιοχές της Γαλλίας αντιμετωπίζουν έναν «καύσωνα αποκάλυψης».

Αρκετές περιοχές της Γαλλίας είδαν τις πιο ζεστές μέρες τους με τη δυτική πόλη της Νάντης να καταγράφει 42 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ανάγκασαν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ καταφύγια έκτακτης ανάγκης έχουν δημιουργηθεί για τους εκτοπισμένους.

Η Gironde, μια δημοφιλής τουριστική περιοχή στα νοτιοδυτικά, έχει πληγεί ιδιαίτερα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες που έχουν καταστρέψει σχεδόν 42.000 στρέμματα γης από την περασμένη Τρίτη.

Οι θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν γύρω στους 40 βαθμούς τη Δευτέρα προβλέπεται να μειωθούν την Τρίτη – αλλά αυτό μπορεί να μην φέρει άμεση ανακούφιση, εφόσον επιμένουν ξηρές συνθήκες και μεταβλητοί άνεμοι, αναφέρει το  BBC στην περιοχή Gironde.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια από τις πιο καυτές μέρες που έχει καταγραφεί τη Δευτέρα, με υψηλότερη θερμοκρασία τους 38,1 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε στο Σάφολκ, στην ανατολική Αγγλία. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι την Τρίτη μπορεί να σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, με προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη να καλύπτουν την κεντρική, βόρεια και νοτιοανατολική Αγγλία.

Υπήρξαν σοβαρές διακοπές στα ταξίδια με τα τρένα που ακυρώθηκαν και οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου ανεστάλησαν όταν μέρος του διαδρόμου “έλιωσε” από την έντονη ζέστη.

Τη Δευτέρα, η Ολλανδία κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα της χρονιάς μέχρι στιγμής. Στη νοτιοδυτική πόλη Westdorpe, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 33,6 βαθμούς Κελσίου.

Και αναμένεται να είναι πιο ζεστός την Τρίτη, με θερμοκρασίες να φτάσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Ολλανδίας.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ο καύσωνας κατευθύνεται βόρεια, με το Βέλγιο και τη Γερμανία να αναμένεται να δουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία , περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στη ζέστη τις τελευταίες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη – ρεκόρ για τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει τεθεί σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία IPMA.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 300 άνθρωποι από τον δήμο της βόρειας Murça έχουν εκκενωθεί λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς – οι αρχές αγωνιούν να αποφύγουν την επανάληψη του 2017, όταν 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δασικές πυρκαγιές.

Στην Ισπανία, τουλάχιστον 20 πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες. Ένας επιβάτης τράβηξε βίντεο τη στιγμή που το τρένο με το οποίο ταξίδευε σταμάτησε προσωρινά – καθώς οι φωτιές μαίνονταν και στις δύο πλευρές του βαγονιού κοντά στα βόρεια σύνορα με την Πορτογαλία.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments