Πολιτική

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Άμεσα θα έχουμε ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Άμεσα θα έχουμε ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή

Πηγή Φωτογραφίας: Glomex, Eurokinissi

Λεωνίδας Χριστόπουλος: Άμεσα αναμένεται να έχουμε στα χέρια μας την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή και πιο συγκεκριμένα στο κινητό μας

“Άμεσα αναμένεται να έχουμε στα χέρια μας την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή και πιο συγκεκριμένα στο κινητό μας. Για την ακρίβεια υπολογίζεται πως στις τελευταίες μέρες του Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου άπαντες θα έχουμε στη διάθεση μας τα σημαντικά αυτά έγγραφα”. Αυτό επεσήμανε ο χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, έκανε αναλυτική επεξήγηση για το τι θα παρέχει αυτή η εφαρμογή. Για την ακρίβεια είναι το κρατικό ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Θα είναι στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store.

Αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, όπως και στο gov.gr, θα μπορούν να «κατεβάζουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους.

Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας που χρησιμοποιήθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19. Ειδοποιός διαφορά είναι βέβαια ότι εκείνη η εκδοχή της ψηφιακής ταυτότητας δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με το Δημόσιο.

Θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού θα περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Ωστόσο, οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν θα μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο. Έχει ενεργοποιηθεί και η ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, είπε.

Όπως προβλέπεται σχετικά, με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας θα ενοποιούνται τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

  • α) πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομίας από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,
  • β) πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,
  • γ) πιστοποιητικό περί προσβολής – αμφισβήτησης ή μη κληρονομικού δικαιώματος από το Πρωτοδικείο και
  • δ) πιστοποιητικό περί αναγγελίας ή μη κληρονομικού δικαιώματος από Ειρηνοδικείο.
  • Το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας θα έχει χρονική διάρκεια ισχύος έξι μηνών από την έκδοσή του.

Τι είχε δηλώσει ο Λεωνίδας Χριστόπουλος στο pagenews.gr: Έχει γίνει μια μικρή ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο

“Έχει γίνει μια μικρή επανάσταση στο Δημόσιο και όντας και ο ίδιος στέλεχος του Δημοσίου. Ουσιαστικά υπήρχαν 500 υπηρεσίες τέλη του 2019 αρχές του 2020. Για να βρεις σε ποιες υπηρεσίες έπρεπε να πας, χρειαζόταν να μπαίνεις σε κάθε πλατφόρμα του υπουργείου και να ψάξεις. Αυτό που κάναμε αρχικά ήταν ότι συγκεντρώσαμε κάτω από μια πλατφόρμα όλο το gov.gr και σιγά σιγά αρχίσαμε να ψηφιοποιούμε καινούριες υπηρεσίες για παράδειγμα (άδεια οδήγησης, διπλώματα κ.α.). Πάρα πολλές διαδικασίες οι οποίες δεν ήταν ψηφιοποιημένες και πλέον είναι και έχουμε φθάσει από τις 500 που υπήρχαν στις 1.400” υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments