Διεθνή

Ερντογάν: Ο όρος που τέθηκε από τις ΗΠΑ για τα F-16 δεν είναι δεσμευτικός

Ερντογάν: Ο όρος που τέθηκε από τις ΗΠΑ για τα F-16 δεν είναι δεσμευτικός

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ερντογάν: Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο όρος που τέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο, τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός, σύμφωνα με κείμενο δηλώσεων που έκανε κατά την πτήση της επιστροφής του από την Τεχεράνη και δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε «φωλιές τρομοκρατίας» και πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.

Κατάληψη εδαφών με αίμα

Σε νέες ακραίες προκλήσεις εναντίον της πατρίδας μας προχώρησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για αιματηρή κατάληψη εδαφών και δημιουργία μιας «Μεγάλης Τουρκίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ερντογάν πόλωσε εκ νέου το κλίμα, υποστηρίζοντας:  «Θα πραγματοποιήσουμε το όραμά μας. Θα γιορτάσουμε τη νίκη των 1000 χρόνων μας το 2071. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία, είμαστε τουρκικό έθνος, Δεν υπάρχει επιστροφή από το σημείο που φτάσαμε. Ο πρόγονός μας Μωάμεθ ο Πορθητής είχε πει ”Κωνσταντινούπολη, ή θα σε πάρω εγώ ή θα με πάρεις εσύ”. Ο πρόγονός μας Αμπτουλχαμίτ Χαν είπε πει ”αυτά τα εδάφη λαμβάνονται με αίμα και δίνονται με αίμα”. Ο Κεμάλ είπε ”ή ελευθερία ή θάνατος”. Κι εμείς εδώ σήμερα εδώ λέμε ότι οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσουμε το χτίσιμο της μεγάλης Τουρκίας».

Ο Ερνογάν συμπλήρωσε, τροφοδοτώντας την ένταση με αφορμή την επέτειο της 15ης Ιουλίου του 1974: «Μην μας πάρει κανείς τα παιδιά μας. Μην δοκιμάζετε τη χώρα μας με τέτοιες απειλές. Στα νιάτα μου γιορτάζαμε την 29η Μαΐου σε αυτή την πλατεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments