Διεθνή

Φυσικό αέριο: Άνοιξε με το σταγονόμετρο η στρόφιγγα – Το «μπλόκο» από την Μαδρίτη

Φυσικό αέριο: Άνοιξε με το σταγονόμετρο η στρόφιγγα – Το «μπλόκο» από την Μαδρίτη

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Hannibal Hanschke

Φυσικό αέριο: Η ροή φυσικού αερίου άρχισε σήμερα αλλά με το σταγονόμετρο.

Η ροή φυσικού αερίου άρχισε σήμερα αλλά με το σταγονόμετρο. H Ρωσία άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της στην Ευρώπη μετά από δεκαήμερες εργασίες συντήρησης. Ο αγωγός είχε παραμείνει κλειστός τις τελευταίες 10 ημέρες για «προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης», όπως είχε ανακοινώσει ο διαχειριστής. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού, η αποκατάσταση στα ζητούμενα επίπεδα θα πάρει κάποιο διάστημα.

Σε μηδενικά επίπεδα η ροή φυσικού αερίου

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Η Ευρώπη ανέμενε με αγωνία την επιστροφή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα θα αποφασίσει να κρατήσει σχεδόν σχεδόν κλειστές τις στρόφιγγες, προκαλώντας πιθανώς ενεργειακή κρίση. «Η Μόσχα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις σιτηρών και ενέργειας ως όπλο. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Μπλόκο» από την Μαδρίτη στη μείωση της κατανάλωσης κατά 15%

Η Μαδρίτη αντιτίθεται στη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου όπως ζητούν οι Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό». «Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης. «Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε.

Ποιο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Τετάρτη τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο κατά 15% τους επόμενους χειμερινούς μήνες και να της δώσουν ειδικές εξουσίες ώστε να μπορεί να επιβάλλει τις απαιτούμενες περικοπές της ζήτησης, εάν η Ρωσία διακόψει τη γραμμή φυσικού αερίου.

Φον ντερ Λάιεν: “H Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο”

«H Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη και ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη καλούνται για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%. Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη της ενότητας και της αποφυγής του κατακερματισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments