Διεθνή

«Σύντομα μπορεί να αρχίσει πόλεμο ο Ερντογάν»

«Σύντομα μπορεί να αρχίσει πόλεμο ο Ερντογάν»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει με άρθρο του στο theepochtimes.com ο Gregory Copley

Ο Ερντογάν είναι πιθανό να αρχίσει σύντομα πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, σύμφωνα με την εκτίμηση διεθνώς διακεκριμένου αναλυτή στρατηγικών και διεθνών σχέσεων.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει με άρθρο του στο theepochtimes.com ο Gregory Copley, ο οποίος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Στρατηγικών Σπουδών και ο οποίος πιστεύει ότι ο Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει σύντομα σε πόλεμο εναντίον τη Ελλάδας, επειδή δεν φαίνεται να κατορθώνει να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα την επόμενη χρονιά.

Ο Copley επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο για τις κινήσεις του και υποστηρίζει ότι μόνο αν «στήσει» τις προσεχείς εκλογές θα καταφέρει να παραμείνει στη θέση του. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται μέχρι το 2023 που θα στηθούν οι κάλπες, να γίνει επίθεση εναντίον της πατρίδας μας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη γίνεται λόγος για «το κατακρημνισμένο κύρος του Ερντογάν, ο οποίος. εκτός αν καταφέρει να κάνει ένα θαύμα, θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μέσα σε ένα χρόνο».

Και συνεχίζει ο Copley: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν λίγα που φαίνεται διατεθειμένος να κάνει για την οικονομική κρίση της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 24 ετών στο 78% τον Ιούνιο του 2022, η αξία της λίρας συνέχισε να είναι αδύναμη (17,68 προς το δολάριο ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022) και οι αυξανόμενες εισαγωγές ενέργειας, αλλά και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, έχουν προκαλέσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών και πόνο σε επίπεδο καταναλωτή.

Ο Ερντογάν μπορεί σύντομα να ξεκινήσει πόλεμο με την Ελλάδα για την κυριαρχία των παραδοσιακά (και νομικά) ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Θα το έκανε χρησιμοποιώντας την «κάλυψη» ή την απόσπαση της προσοχής της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, πιστεύοντας ότι η κρίσιμη θέση της Τουρκίας έναντι του ΝΑΤΟ/Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον πόλεμο, σημαίνει ότι δεν μπορεί να της επιβληθεί αποτελεσματική κύρωση για τις ενέργειές της.

Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν έχει ασφαλώς αρχίσει προετοιμασίες για έναν τέτοιο πόλεμο, έχοντας μεγάλη επίγνωση του γεγονότος ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθυστερημενα ξεκινήσει βήματα για την επίτευξη ενός βαθμού ικανότητας δύναμης που θα μπορούσε να φτάσει ή και να υπερβεί τις δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ορισμένους τομείς: νέα πολεμικά πλοία και νέα μαχητικά αεροσκάφη (Rafale και F-35).

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι έχει περιορισμένο παράθυρο ευκαιριών προτού η Ελλάδα επανορθώσει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής ανισορροπίας που είχε με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023, οι οποίες, αν δεν χειραγωγηθούν, πιθανότατα θα τον διώξουν από τα καθήκοντά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments