Πολιτική

Ορφέας Γεωργίου στο pagenews.gr: H ΟΝΝΕΔ θα παράγει ουσιαστική πολιτική, από τους νέους για τους νέους

Ορφέας Γεωργίου στο pagenews.gr: H ΟΝΝΕΔ θα παράγει ουσιαστική πολιτική, από τους νέους για τους νέους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Συνέντευξη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου

Τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου συνάντησε το pagenews.gr όπου μίλησε για μια σειρά θεμάτων με τη Σοφία Χύτου. Ο κ. Γεωργίου μεταξύ άλλων επισημαίνει πως “Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα τελευταία 3 χρόνια έχει αποδείξει ότι οι νέοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η στήριξη δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά βασίζεται σε ένα ολιστικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Κύριε Γεωργίου έχετε αναλάβει το “τιμόνι” της ΟΝΝΕΔ εδώ και λίγο διάστημα. Ποια είναι τα σχέδια σας και οι στόχοι σας για την επόμενη ημέρα;

Είναι ειλικρινά μεγάλη τιμή για μένα να αναλαμβάνω την προεδρία της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας, μόλις στα 28 μου χρόνια. Ανάλογη είναι και η ευθύνη. Βάλαμε την προηγούμενη τριετία έναν στόχο: να είμαστε μια ΟΝΝΕΔ χρήσιμη στην κοινωνία των νέων ανθρώπων. Και το πετύχαμε. Πετύχαμε πολλά και θέλουμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, ξεκινώντας από τη διαρκή και καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, τους νέους. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, μία ΟΝΝΕΔ που θα συνομιλεί με όλους – είτε μας ψηφίζουν, είτε όχι. Μία ΟΝΝΕΔ που θα ακούει κάθε νέα και κάθε νέο, από κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα, που θα αφουγκράζεται τα άγχη του και θα καταγράφει τα θέλω και τις αγωνίες του. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτή την ΟΝΝΕΔ είμαστε όλοι νέοι εργαζόμενοι, με τα ίδια άγχη και τις ίδιες αγωνίες. Μέσα από την καθημερινότητά μας, το εργασιακό μας περιβάλλον ερχόμαστε σε επαφή με νέους που θέλουν να προσφέρουν, που θέλουν να δουν τις ιδέες τους να υλοποιούνται χωρίς να τους εμποδίζει το γεγονός ότι βρίσκονται στο εξωτερικό, εργάζονται πολλές ώρες ή βρίσκονται σε ακριτικές ή νησιωτικές περιοχές. Σ΄αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να δώσουμε χώρο και λόγο ώστε μαζί να συνθέσουμε μια ΟΝΝΕΔ ανοιχτή και πρωτοπόρα, μια νεολαία πιο παρεμβατική από ποτέ. Αυτή η ΟΝΝΕΔ θα παράγει ουσιαστική πολιτική, από τους νέους για τους νέους και θα πρωταγωνιστεί σε όλο το φάσμα του δημόσιου διαλόγου της Ελλάδας του 2030, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των νέων στην πολιτική και στηρίζοντας έμπρακτα την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους νέους ανθρώπους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει αρκετές φορές πως οι νέοι ήταν και θα είναι στο επίκεντρο των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Τι θεωρείτε ότι χρειάζονται οι νέοι;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα τελευταία 3 χρόνια έχει αποδείξει ότι οι νέοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η στήριξη δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά βασίζεται σε ένα ολιστικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο ενδεικτικά περιλαμβάνει το «πρώτο ένσημο» για τους νέους 18-29 ετών, την κατάργηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, την κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές, ενώ επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους νέους αγρότες. Ανήκουμε σε μια γενιά πέρασε τα πρώτα της χρόνια σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, έζησε την εμπειρία της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης και ακούει για την κλιματική αλλαγή από τότε που γεννήθηκε. Το να επιβιώνουμε, το να εργαζόμαστε, το να ζούμε μέσα στις διάφορες κρίσεις έγινε για εμάς περίπου κομμάτι του χαρακτήρα μας, αλλά παράλληλα και μία χρυσή ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω δεξιότητες ώστε να τις ξεπερνάμε. Αυτό που θεωρώ ότι χρειάζεται αυτή η γενιά είναι ειλικρίνεια, προοπτικές και ευκαιρίες. Η κατά γενική ομολογία πιο μορφωμένη γενιά χρειάζεται χώρο για να παρουσιάσει τις καινοτόμες ιδέες της και το δημιουργικό της ταλέντο, δείχνοντας το δρόμο για να πάει η χώρα μας ένα βήμα παρακάτω.

Πανδημία, ενεργειακά και ακρίβεια. Πως κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς;

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς κρίσεις. Κρίσεις όμως υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Σημασία έχει η ικανότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτή είναι και η διαφορά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία όχι μόνο απάντησε στα ταυτόχρονα μέτωπα και στις προκλήσεις, τα οποία δεν εμπόδισαν την άσκηση της πολιτικής της, αλλά αντίθετα επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και προχώρησε σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων με σκοπό την προστασία των καταναλωτών απέναντι στο κύμα αυξήσεων που προκάλεσε η παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Μέσα σε μία περίοδο που οι αντοχές δοκιμάζονταν καθημερινά θωράκισε το Ε.Σ.Υ περισσότερο από κάθε άλλη, έκανε χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, οι κλίνες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τις 1300 με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στηρίχθηκε με έκτακτες ενισχύσεις. Μέσα σε τρία χρόνια μείωσε την ανεργία κατά 4,4% σε ιστορικό χαμηλό 12ετίας και πάνω από 50 φόρους, 20 από αυτούς οριζόντια για κάθε Έλληνα. Μέσω των εφαρμογών Fuel Pass και Power Pass στήριξε τους πολίτες στη μάχη κατά της ακρίβειας, αποζημιώνοντάς τους για μέρος των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου και αποκατέστησε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάνοντας την Ελλάδα έναν υπολογίσιμο παράγοντα στο διεθνές στερέωμα.

Πρόσφατα ψηφίστηκε και το νέο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια. Πιστεύετε ότι πλέον ανοίγει νέους διαύλους για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές;

Το νέο νομοσχέδιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αποτυπώνει με απόλυτη σαφήνεια τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αξιωματική Αντιπολίτευση διάλεξε το δρόμο της αποχής από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να δικαιολογήσει την καταψήφισή του; Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι η καθιέρωση του εσωτερικού Erasmus, η ενίσχυση της πρακτικής άσκησης, τα βιομηχανικά διδακτορικά και η διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας αποτελούν εργαλεία που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ. Ενώ, παράλληλα με τις εκλογές που διεξάγονται στους παραδοσιακούς συλλόγους φοιτητών, εισάγεται και μία νέα εκλογική διαδικασία που αφορά την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ένα φαινόμενο που απασχόλησε έντονα τη χώρα μας είναι το braindrain. Τι θα    λέγατε στους νέους προκειμένου να γυρίσουν πάλι πίσω ή να παραμείνουν στην Ελλάδα;

To brain drain είναι αναμφίβολα η πιο δυσβάσταχτη συνέπεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης που δοκίμασε, σε όλα τα επίπεδα, τη χώρα. Είναι λυπηρό να βλέπεις το καλύτερο και πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε χώρες του εξωτερικού. Ο μετριασμός, και μακροπρόθεσμα η ανάσχεση του brain drain, αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κινητροδότηση των νέων Ελλήνων επιστημόνων να (επι)μείνουν στη χώρα τους είναι μία μεγάλη και πολυεπίπεδη πρόκληση, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως με μεταρρυθμίσεις εστιασμένες σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, η συνετή οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έβγαλε τη χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, φέρνοντάς την σε απόσταση αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα, η απόκτηση της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αφετέρου, η αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας δίνουν μία νέα δυναμική στο έμψυχο ακαδημαϊκό δυναμικό της χώρας. Όλες οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στοχεύουν στη βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας των νέων ανθρώπων και στον επαναπατρισμό των σπουδαίων επιστημόνων μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments