Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Να εκδοθεί στην Κροατία ο 59χρονος Σέρβος που διώκεται για εγκλήματα πολέμου

Θεσσαλονίκη: Να εκδοθεί στην Κροατία ο 59χρονος Σέρβος που διώκεται για εγκλήματα πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Θεσσαλονίκη: Να εκδοθεί στην Κροατία όπου καταζητείται για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου πριν από 31 χρόνια, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

Να εκδοθεί στην Κροατία όπου καταζητείται για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου πριν από 31 χρόνια, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης για τον 59χρονο Σέρβο, ο οποίος είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα, στους Ευζώνους Κιλκίς, σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος, καθώς ερχόταν για διακοπές στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του και την ανήλικη κόρη του. Κατά της απόφασης ο εκζητούμενος άσκησε έφεση, η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές.

Κρατώντας στα χέρια του φωτογραφία της 11χρονης κόρης του, ο 59χρονος J.C. υπεραμύνθηκε των κατηγοριών που τού καταλογίζουν οι κροατικές Αρχές, λέγοντας ότι δεν είναι εγκληματίας πολέμου ούτε συμμετείχε σε τέτοιου είδους πράξεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι ζει και εργάζεται ως οδηγός φορτηγού σε μία μικρή σερβική πόλη στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα και τόνισε ότι ζητείται η έκδοσή του ύστερα από 30 και πλέον χρόνια, την ώρα που διάγει μια φιλήσυχη ζωή, προσπαθώντας να κλείσει τις πληγές του πολέμου. «Με έδιωξαν από το χωριό όπου ζούσα στην Κροατία με την κροατικής καταγωγής σύζυγό μου. Έκαψαν το σπίτι μου και ξεκίνησα καινούργια ζωή στη Σερβία με την οικογένειά μου», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση προς τους δικαστές να τον «εκδώσουν» στην πατρίδα του ώστε να αποφανθούν τα εκεί δικαστήρια για την τύχη του.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Κροατία κι ότι θα θυσιαστεί στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και σε διαθέσεις ρεβανσισμού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή του ο συνήγορος του 59χρονου. Για μη «σωστή δίκη» σε περίπτωση έκδοσής του, μίλησε και η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξετάστηκε ως μάρτυρας από το Δικαστήριο. Επικαλέστηκε δε, διμερή συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κροατίας που αποφαίνεται για τέτοιες πράξεις, προσθέτοντας ότι οι Αρχές της χώρας της δεν δίστασαν κατά το παρελθόν να εκδώσουν Σέρβους υπηκόους.

Ως αβάσιμο και αυθαίρετο χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας το επιχείρημα της «μη δίκαιης δίκης» στην Κροατία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε, ότι ο εκζητούμενος έχει επιπλέον τη δυνατότητα να προσφύγει σε άλλα ανώτερα (ευρωπαϊκά) δικαστήρια και να κριθεί απ’ αυτά. «Εάν συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου είναι θέμα απόδειξης, τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα να το κρίνουν», συμπλήρωσε, ζητώντας να εκτελεστεί το κροατικό ένταλμα, θέση με την οποία συντάχθηκε και το Δικαστήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments