Διεθνή

ΗΠΑ: “Forward” το νέο κόμμα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών

ΗΠΑ: “Forward” το νέο κόμμα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών

Πηγή Φωτογραφίας: LATIMES

Το νέο κόμμα σχηματίζεται από τη συγχώνευση τριών πολιτικών ομάδων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια ως αντίδραση στο ολοένα και πιο πολωμένο και αδιέξοδο πολιτικό σύστημα της Αμερικής

Δεκάδες πρώην Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τετάρτη ένα νέο εθνικό πολιτικό τρίτο κόμμα για να απευθυνθεί σε εκατομμύρια ψηφοφόρους που λένε ότι είναι απογοητευμένοι με αυτό που θεωρούν ως δυσλειτουργικό δικομματικό σύστημα της Αμερικής.

Στο νέο κόμμα, που ονομάζεται Forward , θα είναι αρχικά συμπροεδρεύοντες ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Andrew Yang και η Christine Todd Whitman, πρώην Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ. Ελπίζουν ότι το κόμμα θα γίνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα Ρεπουμπλικανικά και Δημοκρατικά κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσαν ιδρυτικά μέλη στο Reuters.

Οι ηγέτες των κομμάτων θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκδηλώσεων σε πόλεις αυτό το φθινόπωρο για να αναπτύξουν την πλατφόρμα τους και να προσελκύσουν υποστήριξη. Θα φιλοξενήσουν μια επίσημη έναρξη στο Χιούστον στις 24 Σεπτεμβρίου και το πρώτο εθνικό συνέδριο του κόμματος σε μια μεγάλη πόλη των ΗΠΑ το επόμενο καλοκαίρι.

Το νέο κόμμα σχηματίζεται από τη συγχώνευση τριών πολιτικών ομάδων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια ως αντίδραση στο ολοένα και πιο πολωμένο και αδιέξοδο πολιτικό σύστημα της Αμερικής. Οι ηγέτες ανέφεραν μια δημοσκόπηση της Gallup πέρυσι, η οποία δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα τρίτο μέρος.

Η συγχώνευση περιλαμβάνει το Κίνημα Renew America, το οποίο σχηματίστηκε το 2021 από δεκάδες πρώην αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων των Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζορτζ Χ. Β. Μπους, Τζορτζ Ου. Μπους και Ντόναλντ Τραμπ. το Κόμμα Εμπρός, που ιδρύθηκε από τον Γιανγκ, ο οποίος έφυγε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2021 και έγινε ανεξάρτητος· και το Serve America Movement, μια ομάδα Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων του οποίου ο εκτελεστικός διευθυντής είναι ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής David Jolly.

Δύο πυλώνες της πλατφόρμας του νέου κόμματος είναι να «αναζωογονήσει μια δίκαιη, ακμάζουσα οικονομία» και να «δώσουμε στους Αμερικανούς περισσότερες επιλογές στις εκλογές, περισσότερη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που λειτουργεί και περισσότερο λόγο στο μέλλον μας».

Το κόμμα, που είναι κεντρώο, δεν έχει ακόμη συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά κινείται προς: “Πώς θα λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική; Όχι Αριστερά. Όχι Δεξιά. Εμπρός”.

Ιστορικά, τρίτα μέρη απέτυχαν να ευδοκιμήσουν στο δικομματικό σύστημα της Αμερικής. Περιστασιακά μπορεί να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές. Αναλυτές λένε ότι ο Ραλφ Νέιντερ του Κόμματος των Πρασίνων κέρδισε αρκετές ψήφους από τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Γκορ το 2000 για να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι σαφές πώς το νέο κόμμα Εμπρός μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές προοπτικές οποιουδήποτε κόμματος σε μια τόσο βαθιά πολωμένη χώρα. Οι πολιτικοί αναλυτές είναι δύσπιστοι ότι μπορεί να πετύχει.

Η αντίδραση του κοινού στο Twitter ήταν γρήγορη. Πολλοί Δημοκρατικοί στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν φόβο ότι το νέο κόμμα θα αποσπάσει περισσότερες ψήφους από τους Δημοκρατικούς και όχι από τους Ρεπουμπλικάνους και θα καταλήξει να βοηθά τους Ρεπουμπλικάνους.

Το Forward στοχεύει να αποκτήσει εγγραφή κομμάτων και πρόσβαση στα ψηφοδέλτια σε 30 πολιτείες μέχρι το τέλος του 2023 και σε όλες τις 50 πολιτείες μέχρι τα τέλη του 2024, εγκαίρως για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2024. Στοχεύει στην υποβολή υποψηφίων για τοπικούς αγώνες, όπως σχολικά συμβούλια και δημοτικά συμβούλια, σε πολιτειακά σπίτια, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και μέχρι την προεδρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments