Άποψη

Η Ελλάδα στο…Κόλπο!

Η Ελλάδα στο…Κόλπο!

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για το τι κρύβει η στρατηγικής σημασίας απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να «κοιτάξει» η χώρα μας προς αραβικές χώρες και τον Περσικό…

Στην ταινία του 1966 «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ» ο Κώστας Βουτσάς παρίστανε σ’ ένα ξενοδοχείο τον Άραβα ευγενή, με σκοπό να μαζέψει χρήματα και να παντρευτεί την αγαπημένη του Μάρθα Καραγιάννη.

Πενήντα χρόνια μετά, το αραβικό και το ελληνικό στοιχείο πρωταγωνιστούν, όχι σε ταινία, αλλά σε μια προσπάθεια στην οποία ουδείς παριστάνει ή υποκρίνεται κάτι, καθώς οι στόχοι και οι επιδιώξεις είναι ξεκάθαροι και κοινοί: προώθηση και σύσφιξη οικονομικών και στρατηγικών σχέσεων. Μπορεί τα τωρινά κίνητρα, να μοιάζουν λιγότερο ρομαντικά, από του κινηματογράφου, πλην όμως είναι απείρως σημαντικότερα και για τις δυο πλευρές.

Η συνάντηση και το τηλεφώνημα

Το τελευταίο τριήμερο τα φώτα έπεσαν -και δικαίως- στην επίσκεψη του Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Και σημειώνουμε δικαίως διότι επρόκειτο για μια επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφησαν -όπως θα δούμε πιο κάτω- σειρά διακρατικών συμφωνιών, αλλά και ακόμη περισσότερων επιχειρηματικών συμφωνιών ανάμεσα σε ιδιώτες των δυο πλευρών.

Κι αν αυτή η επίσκεψη μονοπώλησε το ενδιαφέρον -το οποίο πολλαπλασιάζεται από την…αύρα που φέρνει ο αραβικός μύθος- ίσως να πέρασε κάτω από τα ραντάρ μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμαστε στη συνομιλία που είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim Βin Hamad Al Thani. Το τηλεφώνημα «έκρυβε» τη συμφωνία για την ανταλλαγή επισκέψεων στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο Πρωθυπουργός απεδέχθη,, την πρόσκληση της Αυτού Υψηλότητος του Εμίρη του Κατάρ να επισκεφθεί τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης. Ο Εμίρης του Κατάρ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση αλλάζοντας την εικόνα της χώρας.

Επιλογή

Δεν πρέπει να αποσυνδεθούν τα δυο γεγονότα: το τηλεφώνημα με το Κατάρ και η επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου. Κι αυτό γιατί αποκαλύπτουν τη στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει αφενός την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας μας, αφετέρου την πολιτική και γεωστρατηγική σταθερότητα που προσφέρει, προκειμένου η Ελλάδα να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Έτσι κι αλλιώς, αυτές οι κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης εντάσσονται και έρχονται ως συνέχεια του ευρύτερου σχεδίου ανάδειξης της χώρας στο διεθνή χάρτη. Τους τελευταίους μήνες, σε μια πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να συνάψει και αμυντικές συμμαχίες, αλλά και εμπορικές συμφωνίες που προωθούν και εδραιώνουν τα Εθνικά συμφέροντα. Προφανώς αυτές οι συμφωνίες μπορεί να φαντάζουν μακρινές για τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι Πολίτες. Πλην όμως, πέρα από το γεγονός ότι χρειάζεται βάθος χρόνου για να αποδώσουν, δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος ότι μπορούν να προσφέρουν ακόμη και άμεσα αποτελέσματα σε καθημερινά προβλήματα, όπως για παράδειγμα όσα συζητήθηκαν με τους Σαουδάραβες για την ενέργεια.

Οι συμφωνίες

Σε πέντε επίπεδα κινήθηκαν οι συμφωνίες με τους Σαουδάραβες:

  • Πολιτικό/γεωστρατηγικό: εδραιώνουν τη διμερή στρατηγική σχέση, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνουν και διευρύνουν τη διμερή συνεργασία σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος. Κι αυτό έγινε με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, που προβλέπει τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
  • Ενεργειακό: Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, παρουσίασε στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Μεταφοράς δεδομένων: Σημαντική είναι η συμφωνία που υπεγράφη για τη μεταφορά δεδομένων. Η Ελληνική πλευρά θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό έργο το ECM (East to Med data Corridor) , το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
  • Επενδύσεις: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στον Σαουδάραβα Πρίγκιπα του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται  στις επενδυτικές δυνατότητες σε λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη.
  • Επιχειρηματικότητα: Υπεγράφησαν 16 επιχειρηματικές συμφωνίες και Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη 100 Ελληνικών και 40 Σαουδαραβικών επιχειρήσεων σε τομείς, όπως:  ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών, υδατοκαλλιέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, πολιτισμού, τροφίμων γεωργικών προϊόντων, κατασκευών και αμυντικής τεχνολογίας.

Όπως φαίνεται η Ελλάδα, μετά τις αμυντικές συμμαχίες με Γαλλία και ΗΠΑ, στρέφει το βλέμμα της και στις οικονομικές συμφωνίες διευρύνοντας τον κύκλο των συνεργασιών της. Αυτό, αφενός τη  καθιστά ισχυρό παίκτη σε διεθνές επίπεδο, αφετέρου της παρέχει περισσότερες επιλογές για οικονομική ανάπτυξη όταν αποκλιμακωθεί η κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments