Διεθνή

Βρετανία: Η Ρωσία στέλνει μισθοφόρους στην πρώτη γραμμή, καθώς αυξάνονται οι απώλειές της

Βρετανία: Η Ρωσία στέλνει μισθοφόρους στην πρώτη γραμμή, καθώς αυξάνονται οι απώλειές της
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επικαλούμενο πληροφορίες υποστηρίζει πως οι μισθοφόροι της Wagner αναλαμβάνουν πλέον καθήκοντα στην πρώτη γραμμή αντί της συνηθισμένης αποστολής τους, δηλαδή τις ειδικές επιχειρήσεις

Η Ρωσία ανέθεσε σε μισθοφόρους να κρατήσουν τμήματα της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, μία ένδειξη ότι υπολείπεται πεζικού μάχης, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, καθώς το Κίεβο εντείνει την αντεπίθεση στο νότο.

Η μεγαλύτερη εξάρτηση από αμειβόμενους μαχητές της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group σε καθήκοντα πρώτης γραμμής αντί για τη συνήθη εργασία τους, τις ειδικές επιχειρήσεις θα ήταν άλλο ένα σημάδι ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται υπό πίεση έξι μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε μια ενημέρωση πληροφοριών ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ είναι απίθανο να αναπληρώσουν την απώλεια κανονικών μονάδων πεζικού ή να αλλάξουν την τροχιά της εισβολής της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι παρατήρησαν μια «μαζική αναδιάταξη» ρωσικών δυνάμεων προς τα νότια, όπου Βρετανοί αμυντικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η 49η Στρατιά της Ρωσίας, που σταθμεύει στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, είναι ευάλωτη.

Η νότια πόλη Χερσώνα, κλειδί για τις χερσαίες γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας από την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία, ήταν πλέον ουσιαστικά αποκομμένη από τα άλλα εδάφη που κατείχε η Ρωσία, ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την Πέμπτη.

Η περιοχή της Χερσώνας έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου,

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε η Δύση για να καταστρέψει σοβαρά τρεις γέφυρες στο Dnipro τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία να εφοδιάσει τις δυνάμεις της στη δυτική όχθη.

Η Ουκρανία είπε ότι τα αεροσκάφη της έπληξαν πέντε ρωσικά προπύργια γύρω από τη Χερσώνα και μια άλλη κοντινή πόλη την Πέμπτη, στο επίκεντρο της μεγαλύτερης αντεπίθεσής της στη σύγκρουση.

Η Ρωσία βομβάρδισε τα περίχωρα του Κιέβου για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες την Πέμπτη. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Vyshhorod στα όρια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleksiy Kuleba στο Telegram.

Η επίθεση διέλυσε την αίσθηση της κανονικότητας που επανήλθε στη ζωή στο Κίεβο από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να καταλάβουν την πόλη τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ενόψει της σκληρής ουκρανικής αντίστασης.

Ανατολικό μέτωπο

Οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στο νότο έρχονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μάχεται για τον έλεγχο του συνόλου της βιομηχανοποιημένης περιοχής του Ντονμπάς στα ανατολικά, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Μπαχμούτ, η οποία έχει αναφερθεί από τη Ρωσία ως κύριος στόχος στην προέλασή της μέσω του Ντονέτσκ, τέσσερις φορές την Πέμπτη, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντόνετσκ Πάβλο Κυριλένκο στο Telegram. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, είπε.

Καθώς μαίνονται οι μάχες, οι διεθνείς προσπάθειες επικεντρώνονται στο να ανοίξουν ξανά τα ουκρανικά λιμάνια και να επιτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων.

Το να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση για αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία θα μειώσει τις ελλείψεις που έχουν αφήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν τις ραγδαίες τιμές των τροφίμων και την πείνα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συνήψαν συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε ότι «κρίσιμες» λεπτομέρειες για την ασφαλή διέλευση των πλοίων βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.

Ο Γκρίφιθς ήταν αισιόδοξος ότι η πρώτη αποστολή σιτηρών από ένα ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από σήμερα Παρασκευή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments