Κόσμος

Βενεζουέλα: Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Κολομβία

Βενεζουέλα: Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Κολομβία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Βενεζουέλα: Η Βενεζουέλα και η Κολομβία θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους σε επίπεδο πρεσβευτών την 7η Αυγούστου, την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους σε επίπεδο πρεσβευτών την 7η Αυγούστου, την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος ανήκει στην αριστερά, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη αντιπρόσωποι των δύο κρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο Κάρλος Φαρία, υποδέχθηκε τον διορισμένο μελλοντικό ομόλογό του της Κολομβίας, τον Άλβαρο Λέιβα, στη Σαν Κριστόμπαλ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τάτσιρα, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέγνωσε ο κ. Λέιβα, «εξέφρασαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγράμματος εργασίας για την προοδευτική εξομάλυνση των σχέσεων των δύο εθνών που θα αρχίσει την 7η Αυγούστου, με τον διορισμό πρεσβευτών και άλλων διπλωματικών και προξενικών λειτουργών».

Σε δήλωσή του στον Τύπο, ο κ. Φαρία διευκρίνισε ότι μόλις ο κ. Πέτρο αναλάβει τα καθήκοντά του, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν «αμέσως» στην «εγκατάσταση πρεσβευτών» και «όλων των ομάδων που θα εργάζονται στα διάφορα προξενεία» της μιας χώρας στην άλλη.

«Συμφωνούμε στο ότι πρέπει να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια των συνόρων μας, μιλάμε για το προοδευτικό άνοιγμα των συνόρων, κάτι που θα ωφελήσει άμεσα τους λαούς μας», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε «ιστορική» τη χθεσινή συνάντηση.

Ο κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, ο οποίος εξελέγη τη 19η Ιουνίου, είχε αναγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα, που έχουν διακοπεί από το 2019.

Ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε δεν είχε αναγνωρίσει, όπως και άλλες περίπου εξήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και είχε υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που είχε αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.

Τα σύνορα των δύο χωρών παρέμεναν εντελώς κλειστά ωσότου υπήρξε μια χαλάρωση τον Οκτώβριο του 2021. Ο κ. Μαδούρο είχε καταγγείλει επανειλημμένα πως ο κ. Ντούκε συμμετείχε σε σχέδια ανατροπής του.

Οι κ.κ. Πέτρο και Μαδούρο έχουν ήδη μιλήσει τηλεφωνικά, ωστόσο η παρουσία ανταρτών, παραστρατιωτικών και διακινητών ναρκωτικών στα πορώδη σύνορα 2.200 και πλέον χιλιομέτρων, που πέρασαν εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής κρίσης στη χώρα τους, παραμένει νευραλγικό ζήτημα.

Χθες Πέμπτη, η κολομβιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι «έχει στην κατοχή της αποδείξεις» ότι ένοπλη οργάνωση υπό τη διοίκηση άλλοτε αντάρτη που κρύβεται στη Βενεζουέλα προσέφερε αμοιβή 1,5 εκατ. δολαρίων και πλέον για τη δολοφονία του προέδρου Ντούκε ή του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Διέγο Μολάνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments