Διεθνή

Ζελένσκι: Εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης του Ντόνετσκ

Ζελένσκι: Εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης του Ντόνετσκ

Πηγή Φωτογραφίας: telegraph-reuters

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή του Ντόνετσκ τώρα, τόσο λιγότερους ανθρώπους θα έχει ο ρωσικός στρατός να σκοτώσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στη διαταγή εκκένωσης προσθέτοντας πως θα δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του διέταξε την υποχρεωτική εκκένωση των ανθρώπων στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, σκηνή σκληρών μαχών με τη Ρωσία.

Σε μια μεταμεσονύχτια τηλεοπτική ομιλία, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ζώνες μάχης στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει το Ντόνετσκ, καθώς και τη γειτονική περιοχή Λουγκάνσκ, έπρεπε να φύγουν.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή του Ντόνετσκ τώρα, τόσο λιγότερους ανθρώπους θα έχει ο ρωσικός στρατός να σκοτώσει», είπε, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι που έφυγαν θα λάβουν αποζημίωση.

Ξεχωριστά, εγχώρια μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας επικαλέστηκαν την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk να είπε ότι η εκκένωση έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής είχαν καταστραφεί.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές του Ντονμπάς όπου οι μάχες ήταν σκληρές.

«Πολλοί αρνούνται να φύγουν, αλλά πρέπει ακόμα να γίνει», είπε ο πρόεδρος. “Αν έχετε την ευκαιρία, παρακαλώ μιλήστε με όσους εξακολουθούν να παραμένουν στις ζώνες μάχης στο Ντονμπάς. Παρακαλώ πείστε τους ότι είναι απαραίτητο να φύγουν”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές αρχές καλούν τους αμάχους να εκκενώσουν τις περιοχές που ελέγχουν στο Ντόνετσκ και ο Τζον Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, είπε στο Reuters ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις προσδοκίες για σκληρότερες μάχες και όχι στην έλλειψη καυσίμων.

«Δεν ξέρω γιατί ο Ζελένσκι απηύθυνε την έκκληση», είπε. “Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρξαν σκληρές μάχες στο Ντόνετσκ. Οι Ρώσοι κατέλαβαν το γειτονικό Λουγκανσκ πριν από αρκετές εβδομάδες. Αναμένω περαιτέρω σκληρές μάχες στο Ντόνετσκ.”

Ο Χερμπστ είπε ότι δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα καταλάμβανε το υπόλοιπο Ντονέτσκ, δεδομένης των μεγαλύτερων γραμμών υλικοτεχνικής υποστήριξης που θα χρειάζονταν και της χρήσης προηγμένων συστημάτων πυροβολικού και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις Ουκρανικές δυνάμεις που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά άρματα μάχης καταστράφηκαν σε μάχες στον νότο την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Χερσώνα που είναι το επίκεντρο της αντεπίθεσης του Κιέβου σε αυτό το τμήμα της χώρας και βασικός σύνδεσμος στη Μόσχα. γραμμές ανεφοδιασμού.

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία προς τη Χερσώνα πάνω από τον ποταμό Ντνίπρο είχε διακοπεί, δήλωσε η νότια διοίκηση του στρατού, απομονώνοντας πιθανώς περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις δυτικά του ποταμού από τις προμήθειες στην κατεχόμενη Κριμαία και στα ανατολικά.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσε η Δύση για να καταστρέψει σοβαρά τρεις γέφυρες στο Dnipro τις τελευταίες εβδομάδες, αποκόπτοντας την πόλη Kherson και – σύμφωνα με την εκτίμηση βρετανών αξιωματούχων άμυνας – αφήνοντας τον 49ο στρατό της Ρωσίας εξαιρετικά ευάλωτο στη δυτική όχθη του ποταμού.

Την Παρασκευή, το βρετανικό υπουργείο περιέγραψε τη ρωσική κυβέρνηση ως «απελπισμένη», έχοντας χάσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο. Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών της MI6, Ρίτσαρντ Μουρ, πρόσθεσε στο Twitter ότι η Ρωσία «ξεμένει από τα χέρια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments