Διεθνή

Associated Press: Ο Σουνάκ τα δίνει όλα για την ανατροπή της ανατροπής

Associated Press: Ο Σουνάκ τα δίνει όλα για την ανατροπή της ανατροπής

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Σουνάκ, ένας από τους δύο διεκδικητές για την αντικατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, υπερασπίστηκε τη Δευτέρα την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κυβέρνηση

Ο Ρίσι Σουνάκ ξεκίνησε την εσωκομματική εκστρατεία ως ένα από τα δύο επικρατέστερα φαβορί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην Προεδρία των Συντηρητικών και της Κυβέρνησης. Ωστόσο, το αουτσάιντερ Λιζ Τρας, μέλος της Κυβέρνησης τον προσπερνά και τον αφήνει πίσω της στις δημοσκοπήσεις, επιτυγχάνοντας ποσοστά που υπερβαίνον αισθητά το 60% – 62%. Ο Υπουργός Οικονομικών του Boris δίνει όμως τον υπέρ πάντων αγώνα για την ανατροπή της ανατροπής, δηλαδή για να ανατρέψει την ανατροπή που κατάφερε η Τρας.

Ο Σουνάκ, ένας από τους δύο διεκδικητές για την αντικατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, υπερασπίστηκε τη Δευτέρα την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κυβέρνηση και να συμβάλει στο να τερματιστεί η αμαυρωμένη από σκάνδαλα προεδρική θητεία του Τζόνσον.

Οι σύμμαχοι του Τζόνσον κατηγορούν τον Σουνάκ για πολιτική προδοσία, επειδή παραιτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, καθώς η κυβέρνηση παραπαίει εν μέσω σκανδάλων ηθικής, με επιστολή παραίτησης, γράφοντας «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». Περισσότεροι από 50 υπουργοί της Κυβέρνησης παραιτήθηκαν, αφήνοντας στον Τζόνσον τη μόνη επιλογή της παραίτησης.

Δημοσκοπήσεις σε μέλη των Συντηρητικών έβαλαν την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας μπροστά από τον Σουνάκ στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του Τζόνσον στην ηγεσία του κόμματος. Τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια έφτασαν τη Δευτέρα στα σπίτια περίπου 180.000 μελών του κόμματος που θα αποφασίσουν τον νικητή. Ο νέος αρχηγός θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου και θα γίνει αυτόματα Πρωθυπουργός.

Ο Σουνάκ είπε ότι οι επικριτές του «κοίταζαν τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης με ελαφρώς ροζ γυαλιά» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση βρέθηκε στη λάθος πλευρά ενός πολύ σοβαρού ηθικού ζητήματος».

Ο Τζόνσον οδήγησε τους Συντηρητικούς σε μια επιβλητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2019, αλλά από τότε μαστίζεται από σκάνδαλα και επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία για «κορονοπάρτι» που παραβίασαν τους κανόνες καραντίνας κατά της covid-19. Ο Τζόνσον έμεινε προσκολλημένος για αρκετούς μήνες στην κυβερνητική εξουσία., αλλά παραιτήθηκε στις 7 Ιουλίου κάτω από το βάρος σκανδάλων και καταγγελιών.

Πλέον, ο Σουνάκ τρέχει ως έμπειρος υπουργός που μπορεί να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από την οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ήταν ο αγαπημένος μεταξύ των βουλευτών των Τόρις. Ωστόσο, η Λιζ Τρας μπαίνει εμπόδιο στα προεδρικά – πρωθυπουργικά σχέδιά του.

Αλλά η Τρας φαίνεται τώρα να έχει περισσότερη δυναμική και έχει κερδίσει την υποστήριξη αρκετών υψηλού προφίλ υπουργών με τις δεσμεύσεις της να μειώσει τους φόρους και την κυβερνητική γραφειοκρατία. Ο Σουνάκ κατηγορεί την Τρας για μη ρεαλιστικές, για ανεδαφικές οικονομικές προτάσεις.

Η Τρας τονίζει ότι θα μειώσει αμέσως τους φόρους για να αμβλύνει την κρίση του κόστους ζωής των πολιτών, χρηματοδοτώντας την μέσω δανεισμού. Ο Σουνάκ υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί πρώτα ο πληθωρισμός υπό έλεγχο. Αλλά, τη Δευτέρα, υποσχέθηκε μεγάλη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια, κάτι που οι επικριτές του είπαν ότι ήταν μια αναστροφή που αναγκάστηκε να κάνει λόγω της πίεσης της εκστρατείας του Τρας. Ο Σουνάκ είπε ότι θα μειώσει τον βασικό συντελεστή φόρου εισοδήματος από 20% σε 16% έως το 2029. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι μπορούμε να το πληρώσουμε, θέλω να βεβαιωθώ ότι μπορούμε να το κάνουμε και να το επιτύχουμε, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας», συμπλήρωσε ο υποψήφιος για την προεδρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments