Διεθνή

Ενέργεια: Σε πλήρη ετοιμότητα Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ για αύξηση του πετρελαίου

Ενέργεια: Σε πλήρη ετοιμότητα Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ για αύξηση του πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενέργεια: Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις για τη σημαντική αύξηση που θα υπάρξει στην παραγωγή του πετρελαίου

Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις για τη σημαντική αύξηση που θα υπάρξει στην παραγωγή του πετρελαίου.

Τα δύο από τα πιο ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ έχουν τη δυνατότητα για εφοδιασμό των κρατών με το “μαύρο χρυσό” και έτσι θα εξηπηρετήσει τον κόσμο, στην περίπτωση που αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που «γνωρίζουν τις προθέσεις των κορυφαίων εξαγωγέων του Κόλπου».

Όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) αποφάσισαν την Τετάρτη να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), έσπασε ένα ταμπού με μια σπάνια αναφορά στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ομίλου.

Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Η δήλωση έκανε λόγο για «σοβαρά περιορισμένη διαθεσιμότητα» πλεονάζουσας χωρητικότητας, το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί ότι θα πρέπει να τη διατηρήσει σε εφεδρεία για «σοβαρές διακοπές εφοδιασμού».

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αυτό, με την πρώτη ματιά, σημαίνει αναγνώριση ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή. Αυτό εξάλλου είχε αναφέρει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα.

Οι ίδιες πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuter, ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να αντλήσουν «σημαντικά περισσότερα», αλλά θα το έκαναν μόνο εάν επιδεινωθεί η κρίση εφοδιασμού.

Ανησυχίες για το πετρέλαιο

«Ενδεχομένως να μην υπάρχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, με ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου το νέο έτος, δεν μπορούμε να πετάμε κάθε βαρέλι στην αγορά αυτή τη στιγμή», είπε μια από τις πηγές.

Οι πηγές δεν προσδιόρισαν ποσοτικά καμία αύξηση, αλλά ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ορισμένα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ διαθέτουν περίπου 2,0-2,7 εκατομμύρια bpd πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

«Η μόνη φορά που μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε περισσότερη πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια κρίση», είπε η πηγή.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόλις αυτό το χειμώνα, πρόσθεσε, καθώς η πολιτική και οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας, μέλους του ΟΠΕΚ+, και της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Η εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» οδήγησε τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε ρεκόρ και ανέβασε το διεθνές αργό Brent στα υψηλά 14 ετών.

Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν απότομα τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τις κορυφές του Μαρτίου και υποχώρησαν ξανά την Τετάρτη, αφού τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ασθενή ζήτηση καυσίμων – εν μέρει καθώς οι υψηλές τιμές περιόρισαν την κατανάλωση.

Μακριά από τους στόχους

Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής έχοντας ήδη εξαντλήσει το δυναμικό παραγωγής τους μετά από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων σε νέα παραγωγική ικανότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Τετάρτης για αύξηση των στόχων παραγωγής κατά 100.000 bpd, μια από τις μικρότερες αυξήσεις από τότε που εισήχθησαν οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ το 1982, ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης, είπε μια από τις πηγές.

«Είναι μικρό, ναι, αλλά δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ+, δεδομένου του γεγονότος ότι περιλαμβάνει τόσες πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βενεζουέλα με όλα τα παράπονά τους, κατάφερε να συγκεντρώσει συναίνεση και να προχωρήσει», είπε η πηγή.

Μετά την απόφαση της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραμείνει επικεντρωμένος στη διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments