Ελλάδα

Ευλογιά των Πιθήκων: Έφτασαν 48 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Ευλογιά των Πιθήκων: Έφτασαν 48 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ευλογιά των Πιθήκων: Στα 48 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από τότε που ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Στα 48 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από τότε που ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Είναι όλοι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19-59) , εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 4 Αυγούστου 2022.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 9 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 17.897 κρούσματα της νόσου σε 41 διαφορετικές χώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.
lab-1

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

  • Στενή προσωπική επαφή
  • Έκθεση σε βιολογικά υγρά
  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)
  • Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments