Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση το 2023 – Πως θα διαμορφωθούν τα ποσά

Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση το 2023 – Πως θα διαμορφωθούν τα ποσά

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Eπισπεύδεται η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού 

Eπισπεύδεται η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχύει από την 1η Μαΐου 2023. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα στη ΔΕΘ με σειρά και άλλων παρεμβάσεων. Το νέο ποσό θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και το επίδομα ανεργίας το οποίο, αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα αυξηθεί σε μηνιαία βάση από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Ένας επιπλέον μισθός για τους εργαζομένους

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Οσον αφορά τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη διευκρινίσει ότι οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται.

Μαζί με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν και τα επιδόματα

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε κυβέρνηση, ένα από τα επιδόματα που θα αυξηθούν θα είναι και το ειδικό εποχικό βοήθημα. Ειδικότερα, το ειδικό εποχικό βοήθημα – το ύψος του οποίου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, από 752 ευρώ πάει 767,1 ευρώ ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, από 508 ευρώ πάει στα 518,35 ευρώ.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα παρέχεται σε: οικοδόμους, λατόμους, ασβεστοποιούς, πλινθοποιούς, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλέκτες, καπνεργάτες, σμυριδεργάτες, υποδηματεργάτες, μουσικούς – μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, χορευτές και τεχνικούς ζωντανών οπτικοακουστικών εκδηλώσεων – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, μισθωτούς ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών /ανυψωτικών / οδοποιητικών / γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιούς, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθούς χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments