Πολιτική

Yπουργείο Εξωτερικών: Έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση για «σύνεση» για τη νησίδα στον Έβρο

Yπουργείο Εξωτερικών: Έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση για «σύνεση» για τη νησίδα στον Έβρο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Για ακόμα μια «απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό» και να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα στον Έβρο κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών

Για ακόμα μια «απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό» και να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα στον Έβρο κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και καλεί την αντιπολίτευση να δείξει «σύνεση» και «υπευθυνότητα».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγο μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καλώντας μεταξύ άλλων και το ΥΠΕΞ να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο που εγκλωβίστηκαν πρόσφυγες, φέρνοντας μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η νησίδα είναι εγγεγραμμένη στο ελληνικό κτηματολόγιο στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα.

Τι είχε δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή θα μεταφερθεί σε λίγες ημέρες η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ακριβές μέρος που εντοπίστηκαν οι μετανάστες στον Έβρο.

Σε αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από τις οργανώσεις και από τις οποίες διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα μετέδιδαν ρεπορτάζ, προκαλώντας την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εξέφραζε την ανησυχία της για την κατάσταση των εν λόγω προσφύγων.

Στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:

  • Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
  • Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
  • Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments