Focus

Η Λυών θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο με τον νέο Αμερικανό ιδιοκτήτη, John Textor

Η Λυών θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο με τον νέο Αμερικανό ιδιοκτήτη, John Textor

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έχοντας επενδύσει σε συλλόγους όπως οι Botafogo, Olympique Lyonnais, Crystal Palace και RWD Molenbeek, ο επιχειρηματίας αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και τη δημιουργία εναλλακτικών σε σχέση με τα «χρυσά» κλαμπ

Πήρε μόλις 12 μήνες για τον John Textor να μετατραπεί από έναν οπαδό του ποδοσφαίρου σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Futebol Latino (@futebol.latino)

Έχει ήδη αγοράσει ποσοστά σε ομάδες από το Λονδίνο μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο, χτίζοντας την ποδοσφαιρική του αυτοκρατορία. Πρόκειται για το δεύτερο κεφάλαιο της επιχειρηματικής ζωής του Textor ο οποίος εδώ και δεκαετίες έχει μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον τομέα της τεχνολογίας.

Η μετάβαση του επενδυτή στο ποδόσφαιρο είναι ακόμα πιο γρήγορη από την πρόσφατη «δίψα» των αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στο άθλημα. Ο Textor, παρά τις ήδη γιγάντιες κινήσεις του φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της γαλλικής Olympique Lyonnais. Εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, το «καρνέ» του Textor θα συμπεριλαμβάνει ομάδες αξίας $1 δισ.

«Το πλάνο μου για το ποδόσφαιρο είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου συνεργατικού οικοσυστήματος μεταξύ των ομάδων το οποίο θα ανακαλύπτει και θα εξελίσσει νέα ταλέντα», τόνισε ο Textor σε πρόσφατή του συνέντευξη.

Το «ταξίδι» του Textor στα ποδοσφαιρικά σαλόνια ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν αγόρασε μετοχικό μερίδιο της αγγλικής Crystal Palace FC, κίνηση η οποία ακολουθήθηκε από επενδύσεις στη βραζιλιάνικη Botafogo και τη βελγική RWD Molenbeek, μέσω του επενδυτικού οχήματος Eagle Football Holdings LLC.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GoneBack (@gonebacktv)

Αυτό το μοντέλο πολλαπλών κλαμπ αποτελεί και προτίμηση των υπόλοιπων αμερικανικών επενδύσεων οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση του κόστους ιδιοκτησίας ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι επενδυτές αυτοί πιστεύουν πως, μέσω του διαμοιρασμού ταλέντων μεταξύ των ομάδων, θα μπορέσουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο Textor θεωρεί την προσέγγιση αυτή ως «αντίδοτο» ενάντια σε κλαμπ όπως η Paris Saint-Germain, Manchester City και Chelsea οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από δισεκατομμυριούχους και ολιγάρχες.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα με το ρόστερ της Manchester City. Ελπίζω να καταφέρω να αποδείξω πως οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στην ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να ενισχυθούν», υπογράμμισε ο επιχειρηματίας.

Οι σύλλογοι

Οι επικριτές του μοντέλου αυτού τονίζουν πως ορισμένες ομάδες απλά γίνονται «φυτώρια» για την παροχή ταλέντων στην κύρια «τροπαιούχο» του γκρουπ. Ο Textor, όμως, φαίνεται πως έχει προχωρήσει σε γενναίες κινήσεις αφού είναι σχεδόν απίθανο πως οι οπαδοί των Crystal Palace και Lyon θα θελήσουν να παραμείνουν στη σκιά η μία της άλλης.

Αντιθέτως, οι οπαδοί απαιτούν επενδύσεις τόσο σε ό,τι αφορά παίκτες όσο και σε ό,τι αφορά τις υποδομές, έτσι ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν τρόπαια.

«Εάν δημιουργήσουμε τρόπους εξέλιξης των συλλόγων αυτών, θα είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε και να αναπτύξουμε νέα ταλέντα πριν αυτά εξαγοραστούν από τους μεγάλους συλλόγους. Η ανάπτυξη των παικτών είναι πολύ καλύτερη της ανταλλαγής τους, τόσο σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα των συλλόγων όσο και το ποδόσφαιρο αυτό καθεαυτό», τόνισε ο Textor.

Πάθος και κέρδη

Ο πρώην επαγγελματίας του σκέιτμπορντ, Textor, είναι παθιασμένος με τα σπορ, κάτι το οποίο φαίνεται και στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει καταφερθεί τόσο κατά των διαιτητών που «αδίκησαν» τη Botafogo όσο και κατά της Olympique de Marseille την οποία αποκάλεσε «μικρό σύλλογο».

Αν και οι αρχικές του επενδύσεις χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την περιουσία της συζύγου του, ο Textor τώρα έχει κι άλλους επενδυτές. Η εξαγορά της Lyon έχει την υποστήριξη του επενδυτικού οχήματος του Bill Foley, Cannae Holdings. Σημειωτέον πως ο Foley είναι ιδιοκτήτης της ομάδας χόκεϊ Vegas Golden Knights. Στο γκρουπ των επενδυτών συμπεριλαμβάνεται και ο Jamie Salter, επικεφαλής της Authentic Brands Group της οποίας θυγατρική είναι η Reebok.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κλαμπ, οι αμερικανοί επενδυτές έχουν αποδείξει πως προσηλώνονται στο κέρδος, κάτι που ο Textor -με τη σημαντική εμπειρία του στον κόσμο της τεχνολογίας- θέλει να αποδείξει.

«Το ποδόσφαιρο περνά ένα μεσαίωνα σε ό,τι αφορά τη διαδραστικότητά του με τους οπαδούς. Οι οπαδοί αυτοί είναι πιο σημαντικοί από την ομάδα».

Ένα από τα μεγαλύτερα deals του Textor ήταν η συγχώνευση της πλατφόρμας streaming fuboTV Inc της οποίας ήταν εκτελεστικός πρόεδρος, με τη Facebank Group την οποία είχε ιδρύσει. Η Facebank εξειδικεύεται στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων την οποία ο Textor έχει τονίσει πως θέλει να χρησιμοποιήσει και στα ποδοσφαιρικά κλαμπ.

Έχει ήδη λανσάρει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπων στη Botafogo το οποίο οι οπαδοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν για την αγορά εισιτηρίων, την είσοδο στο γήπεδο και την αγορά αναλώσιμων κατά τη διάρκεια του ματς. O Textor αποσκοπεί σε παρόμοιες κινήσεις στην Crystal Palace αλλά και στη Lyon.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LANCE! (@lancedigital)

Παρά το πάθος του, ο Textor έχει -όπως πολλοί επιχειρηματίες- και αποτυχίες στο ιστορικό του. Πριν από μία δεκαετία, η Digital Domain Media Group, εταιρεία οπτικών εφέ για ταινίες όπως τον «Τιτανικό» του James Cameron, χρεοκόπησε. Όπως τόνισε ο Textor «αν και δεν έχασα χρήματα σε εκείνο το deal, έχασα τα πάντα για τα οποία ήμουν παθιασμένος».

Όσο για τις μελλοντικές του κινήσεις, ο Textor τονίζει πως μπορεί να συνεχίσει τις επενδύσεις σε νέους συλλόγους, ενώ αναζητεί επενδυτές με «κοινό όραμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments