Διεθνή

BBC News: Πότε πρέπει να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας;

BBC News: Πότε πρέπει να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ο φυσικός δεν ήταν σε καμία περίπτωση μόνος σε αυτή τη φιλοσοφία. Ήταν επίσης, προφανώς, ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής της Coco Chanel. «Η μόδα είναι στον αέρα, γεννιέται πάνω στον άνεμο. Το αντιλαμβάνεται κανείς».

Το ερώτημα της διαίσθησης θέτει ζητήματα ορισμού. Τι είναι η διαίσθηση; Η διαίσθηση συνδέεται με την ευφυία, όπως ισχυρίζεται ο Αϊνστάιν, ή όχι; Πώς καλλιεργείται από ειδικούς και ποια είναι η σχέση της με τη συναισθηματική νοημοσύνη;

Όταν ρωτήθηκε για την πηγή της ιδιοφυΐας του, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν είχε καμία αμφιβολία. «Πιστεύω στις διαισθήσεις και τις εμπνεύσεις. Μερικές φορές νιώθω ότι έχω δίκιο. Δεν ξέρω ότι πράγματι έχω. Ήταν πολύ καλύτερο να εμπιστευτούμε αυτά τα ένστικτα και να τα δοκιμάσουμε αργότερα παρά να τα απορρίψουμε χωρίς έλεγχο».

Ο φυσικός δεν ήταν σε καμία περίπτωση μόνος σε αυτή τη φιλοσοφία. Ήταν επίσης, προφανώς, ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής της Coco Chanel. «Η μόδα είναι στον αέρα, γεννιέται πάνω στον άνεμο. Το αντιλαμβάνεται κανείς».

Μπορεί να αναγνωρίσετε την αίσθηση μόνοι σας. Είτε ψάχνετε για ένα νέο διαμέρισμα, είτε εξετάζετε μια πιθανή νέα δουλειά είτε κρίνετε την ειλικρίνεια κάποιου, μπορεί να έχετε μια άφατη αίσθηση όταν κάτι είναι σωστό ή λάθος – χωρίς να μπορείτε να διατυπώσετε τους λόγους για την κρίση σας.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να βλέπουμε τα ένστικτα του εντέρου μας ως ένα είδος μυστηριώδους «έκτης αίσθησης», αλλά δεν χρειάζεται να επικαλεστούμε το παραφυσικό για να εξηγήσουμε τη διαίσθηση. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες έχουν κάνει τεράστια βήματα στον εντοπισμό των πηγών των ενστίκτων μας και του ουσιαστικού τους ρόλου στη ζωή μας. Στην πορεία, η έρευνά τους εντόπισε τις συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες η διαίσθησή μας είναι πιθανό να μας οδηγήσει στον σωστό δρόμο και τις στιγμές που μας παρασύρει – γνώση που μπορεί να μας βοηθήσει όλους να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις.

Η επιστημονική κατανόηση της διαίσθησης ξεκινά με ένα εργαστηριακό παιχνίδι γνωστό ως το Iowa Gambling Task.

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζονται με τέσσερις στοίβες καρτών σε μια οθόνη υπολογιστή. Κάθε φορά που γυρίζουν ένα φύλλο, θα λαμβάνουν είτε χρηματική ανταμοιβή είτε ποινή. Δύο από τις τράπουλες τείνουν να προσφέρουν σχετικά μεγάλες ανταμοιβές, αλλά ακόμη μεγαλύτερες ποινές – που σημαίνει ότι, σε πολλές στροφές, θα οδηγήσουν σε απώλεια. Οι άλλες δύο τράπουλες παρέχουν σχετικά μικρές ανταμοιβές αλλά ακόμη μικρότερες ποινές, που σημαίνει ότι είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Οι συμμετέχοντες δεν ενημερώνονται ποιες τράπουλες θα είναι κερδοφόρες, αλλά μετά από περίπου 40 προσπάθειες, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να σχηματίζουν μια ιδέα για το ποια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες νίκες. Ο ασυνείδητος νους των συμμετεχόντων, φαίνεται, έχει αρχίσει να παρατηρεί τα μοτίβα των νικών και των ήττων, ακόμα κι αν δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο που κάνουν αυτές τις επιλογές, πέρα ​​από το να έχουν «ενστικτώδη αίσθηση».

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, η ποιότητα των εντερικών ενστίκτων κάποιου μπορεί να εξαρτάται από τη συνολική συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ). Και μαθαίνοντας να αυξάνουμε τη ΣΝ μας, μπορούμε επομένως να ενισχύσουμε τη διαισθητική λήψη αποφάσεων.

Οι ψυχολόγοι αξιολογούν τη ΣΝ χρησιμοποιώντας μια σειρά ερωτήσεων που μετρούν, για παράδειγμα, την ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα που εκφράζονται στα πρόσωπα των άλλων και την ικανότητά τους να προβλέπουν τις αλλαγές στη διάθεση κάποιου, δεδομένων των περιστάσεων.

Συνολικότερα, εάν θέλετε να βελτιώσετε τη διαίσθησή σας, τότε, ίσως προσπαθήσετε πρώτα να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας γενικότερα – ανακρίνοντας προσεκτικά τι ακριβώς αισθάνεστε και τις πηγές αυτής της διάθεσης. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι πιο εύκολο να διακρίνετε πότε λαμβάνετε ένα γνήσιο και ακριβές σήμα. Τα ένστικτά σας δεν θα είναι ποτέ εντελώς ανόητα, αλλά με την εξάσκηση μπορούν να γίνουν ένας σημαντικός οδηγός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments